Glasajte za šampione zaštite prirode: Neformalna grupa u okviru BH SELO

Neformalna grupa domaćinstava u okviru BH SELO nastoji da unaprijedi ruralna područja za očuvanje čiste životne sredine, zelene ekonomije i sl. Kroz BH SELO se nastoji motivisati i podržati što više osoba, koje žive u ruralnim sredinama, da se organizovano bave agrarnim aktivnostima kao i očuvanjem životne sredine. Također, BH SELO nastoji promovisati organsku proizvodnju, koristeći vlastite poljoprivredne resurse ljudi koji žive u ruralnim sredinama.

GLASAJTE

Ono na čemu BH SELO najviše insistira jeste očuvanje životne sredine kroz nekoliko aspekata: uređenje dvorišta, izletišta, postavljanje kanti ili kontejnera za odlaganje smeća, očuvanje prirodnih bogatstava (rijeke, jezera i sl.).

Domaćinstva, koja obuhvata BH SELO, u svojim mjestima učestvuju u organizovanim akcijama na čišćenju okoline (razne deponije smeća i sl.), popravljaju puteve, organizuju ogledna predavanja o zaštiti okoline i zraka, obuke o sadnji voća i povrća uz primjenu agrotrehničkih mjera, označavanjem puteva za šetnju kao i biciklističkih staza i kvadova, upotrebi solarne energije, čišćenje rijeka i jezera, pošumljavanje okoline, upotrebom fasada sa primjenom ekoloških boja i dr. Primjeri ovakve prakse moguće je naći u Tešnju, Konjicu, Jablanici, Ravnom, Trebinju i drugim gradovima.

BH SELO obuhvata ukupno 150 domaćinstava u 17 gradova u BiH: Foča, Foča Ustikolina, Teslić, Travnik, Kneževo, Trebinje, Ravno, Tešanj, Jajce, Konjic, Mrkonjić Grad, Ključ, Kiseljak, Jablanica, Doboj, Kakanj i Doboj Jug.

Neformalna grupa BH SELO se pridržava svih mjera zaštite okoline koja za cilj ima djelovanje na području cijele BiH kroz povećanje svijesti građana da se uključe u sve aktivnosti koje promovišu zaštitu i očuvanje životne sredine

crp.org.ba

Related Posts

Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja Lukavac

Imaš između 18 i 35 godina i dolaziš sa područja Lukavca? Želiš ojačati vlastite preduzetničke vještine? Procijeniti izvodljivost poslovne ideje i naučiti izraditi poslovni plan? Dobiti finansijsku podršku za realizaciju poslovne ideje? Pokrenuti ili unaprijediti vlastiti start-up biznis? Dobiti podršku stručnjaka iz različitih oblasti i mentora u rastu i razvoju biznisa? Upoznati se i umrežiti sa drugim[…]