Gdje su, šta rade: Sanel Jalmanović (Omladinska banka Zavidovići)

Donosimo ti priču o Sanelu, diplomiranom novinaru i studentu postdiplomskog studija Odsjeka za politologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. U nastavku čitaj šta mu je iskustvo u Omladinskoj banci značilo i kako ga je oblikovalo.

Sanel za sebe kaže da je entuzijastičan, istrajan, odgovoran i predan svakoj vrsti posla kojeg obavlja. On je trenutno i direktor Javne ustanove  „Centar za kulturu“ Zavidovići, a član odbora Omladinske banke Zavidovići bio je od 2011. do 2016. godine.

Smatra da su znanje i iskustvo stečeni tokom angažmana u Omladinskoj banci istinski benefiti koje i danas primjenjuje.

„Znamo da je biti volonter jedna od dobrih stvari koje možete učiniti u svome životu. Također vam može pomoći da se povežete sa zajednicom, naučite nove vještine, pa čak i unaprijedite karijeru. Moji direktni susreti sa pojedincima i brojnim neformalnim grupama u pronalaženju zajedničkih rješenja za probleme u našoj lokalnoj zajednici nešto je najljepše što me zadržalo tako dugo u Omladinskoj banci. Sa mnogima od njih  i danas sam u kontaktu i sarađujemo na brojnim projektima a sve u cilju stvaranja ljepšeg i ugodnijeg ambijenta za boravak.“

Omladinska banka djelujući sa mladima mijenja i čini ljepšim za život zajednice u kojima živimo, ali i motiviše mlade da budu angažovani, da pronalaze smisao u svom radu za zajednicu, i na kraju, u toj zajednici biraju da ostaju. 

I Sanel zapravo smatra da su ga prisustvo i prilika da volontira  u Omladinskoj banci vjerovatno dobrim dijelom opredijelili da ostane u svome u gradu i da aktivno sudjeluje u kreiranju i implementaciji brojnih projekata. Ono što ističe je to da je za vrijeme aktivnog angažmana u porodici Omladinske banke bio član radne grupe na izradi Strategije omladinske politike 2011.-2015. godine na Općini Zavidovići. 

Učestvovao je i nezanemarivo doprinio mnogim drugim projektima, događajima i incijativama:

  • Entitetski instruktor na Popisu stanovništva 2013. godine,
  • Predsjednik etičke komisije za Općinsko vijeće Zavidovići 2012.-2016. godine,
  • Član Komisije za izradu Prijedloga raspodjele sredstava iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona,
  • Član grupe za izradu Strategije omladinske politike Općine Zavidovići za period 2018.-2023. godine,
  • Član grupe za izradu Strategije kulturne politike Općine Zavidovići za period 2018.-2023. godine.
lonac

„Vjerujem da se zahvaljujući angažmanu u Omladinskoj banci tih godina u meni pojavila želja za istraživanjem i prikupljanjem podataka o svome gradu. Tako sam 2020. i 2021. zajedno sa zavidovićkim profesorom napisao dvije knjige ‘Zavidovićko kulturno-umjetničko društvo RAD’ i ‘Zavidovićka kuća kulture’.“

Na pitanje o izazovima i sjećanjima na volontiranje u Omladinskoj banci, Sanel izdvaja, mogućnost putovanja i istraživanja koji su mu tada, kao mladoj osobi, mnogo značili. Posjetio je brojna mjesta u Bosni i Hercegovini i regionu i uz to ostvario mnoga poznanstva i druženja sa članovima i članicama Omladinskih banaka iz drugih bosanskohercegovačkih gradova.  

Ono što Omladinsku banku izdvaja i čini posebnom, smatra Sanel, jeste porodična atmosfera svih angažovanih u radu, koja zasigurno daje rezultate i recept je kontinuiranog uspjeha i rasta svih onih koji su dio ove velike porodice. Sa neformalnim grupama, on je realizovao mnoge projekte i time vidljivo mijenjao mjesto u kojem živi. 

„Nekada zapuštene parcele danas su mjesta okupljanja tada mladih generacija, a danas novih, upravo zahvaljujući želji i entuzijazmu mladih ljudi. Sretni smo kada razgovaramo na tu temu i shvatimo važnost realizovanog. Tu također smatram i bitnu ulogu lokalne zajednice koja je prepoznala važnost ulaganja u omladinski aktivizam kao dobru vrstu suporta u realiziranju njihovih ideja.“

Ukoliko si mlada osoba i razmišljaš o tome da postaneš dio tima Omladinske banke BiH možda će ti upravo ovo Sanelovo iskustvo pomoći i potaknuti te da se odlučiš na taj korak. On ti poručuje da kada bi imao priliku sve ponoviti zasigurno bi volontiranje i angažman u Omladinskoj banci bili njegov izbor. Jer, za njega, to nije samo iskustvo volontiranja već jedna široka lepeza mogućnosti i sposobnosti za svakog pojedinca i pojedinke koji su dio Omladinska banka priče.

„Jednostavno dobijete neki novi update svoje ličnosti.“

Za kraj ovog razgovora, Sanel se zahvalio na pruženoj prilici za volontiranje u Omladinskoj banci i mnoštvu lijepih trenutaka kojih se i danas rado sjeća. Napomenuo je da su: „volonteri  jedina ljudska bića na licu zemlje koja odražavaju suosjećanje, nesebičnu brigu, strpljenje i jednostavnu ljubav jedni prema drugima.“ (Erma Bombeck)

Sanelov prijedlog za sljedeći blog „Gdje su, šta rade“ je Muamer Hrvić – viši stručni saradnik za mlade u Službi za društvene djelatnosti Grada Zavidovići.

Izvor: lonac.pro

Related Posts

Svjetlostkomerc i Pomozi.ba u kampanji “Srcem za znanje i ništa manje”

Svjetlostkomerc i Udruženje Pomozi.ba, uz pomoć vjernih kupaca nastojat će osigurati pomoć za bolje i lakše obrazovanje djeci socijalno ugrožene kategorije u školskoj 2022/23 godini. Društveno odgovorna kampanja “Srcem za znanje i ništa manje” realizirat će se u periodu od 15.08. do 15.09.2022. godine. U navedenom periodu, građani će kupovinom u Knjižarama SVJETLOST i kupovinom brendova koje […]

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva Maeci Komitet ministara odobrio je 15. juna „Odluku o odobrenju i produžetku međunarodnih misija 2022“, kojom se za zemlje Zapadnog Balkana izdvaja iznos od 1,5 milion eura za doprinos procesima stabilizacije u regionu i napretku procesa pristupanja EU. Shodno tome, iz ovih sredstava biće sufinansirane[…]