Fund for Central and East European Book Projects (Knjižni fond za srednju i istočnu Evropu)

CEEBP program donacija pomaže izdavačima u namirenju troškova prevođenja i objavljivanja visoko-kvalitetne literature u jezike srednje i istočne Evrope. Donacije se daju izdavačima za prevođenje poticajnih radova koji su zanimljivi široj intelektualnoj publici. Prioritet se stavlja na prevođenje radova i knjiga sa područja humanističkih nauka, šireći razmjenu misli i informacija duž različitih teritorija i preko granica.

CEEBP je osnovan u Amsterdamu 1992. godine pod pokroviteljstvom Evropske kulturne fondacije. Za cilj ima poboljšanje slobodnog protoka misli i informacija preko granica. Nadalje, Fond pomaže udruženja izdavača i knjižara u poboljšanju infrastrukture u svojim zemljama.

Koje aktivnosti se finansiraju:
Kriterij koji se primjenjuje u svim slučajevima je kvalitet rada, kvalitet izdavačke kuće i prevodioc; dobro obrazložena potreba aplikanta; jasan budžet; te dostupnost dodatnog finansiranja.

CEEBP-ov grant program pomaže izdavačima pokrivajući troškove prevođenja i objavljivanja kvalitetnih književnih i naučnih knjiga na jezike srednje i istočne Evrope

Grantovi se dodjeljuju izdavačima za prevođenje poticajnih djela koja su od interesa za šire intelektualno čitateljstvo.

Prioritet se daje prijevodima književnih djela i izdanja u humanističkim naukama koji povećavaju razmjenu mišljenja i informacija između različitih teritorijalnih i kulturnih granica.

Specijalni program: Program prijevoda evropske istorije i književnosti.

Program je razvijen od strane CEEBP-a kao odgovor na zahtjeve iz srednje i istočnoevropskih izdavača knjiga na području evropske istorije i literature za obrazovanu čitalačku javnost koja se nalazi u specijaliziranim krugovima, u različitim jezicima srednje i istočne Evropa.

To se posebno odnosi na knjige koje pomažu u osvjetljavanju lokalne istorije iz različitih perspektiva u odnosu na okolni svijet, te da bi se poboljšalo kritičko razumijevanje lokalne istorije u širem evropskom i evroatlantskom kontekstu.

Veličina donacije:
Obično se dodjeljuje suma od 1.000 do 3.000 eura.

Rok za prijave:

Rokovi prijave svake godine su 15. februar/veljača i 15. avgust/kolovoz.

Geografsko područje podrške:

Podrška je dostupna izdavačima u Albaniji, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvaniji, Mađarskoj, Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Kontakt:
Fund for Central and East European Book Projects
Nieuwe Prinsengracht 89 1018 VR Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 520 73 90
GSM: Vera Ebels +31 6 52 355 460
Email: ceebp@ceebp.org
Web stranica: www.ceebp.org

Related Posts

Poziv za učešće na prezentaciji USAID-ovog projekta Snaga lokalnog / Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO AA)

Poziv za učešće na prezentaciji USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO AA) Mreža za izgradnju mira poziva zainteresovane lokalne resursne organizacije (LRO) sa područja Bihaća da učestvuju na prezentaciji i saznaju više o mogućnostima finansiranja koje su dostupne putem USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO/AA). Prezentacija će se održati 16. decembra 2022. godine […]

Svi na skijanje – besplatno skijanje za svako dijete iz SOS Dječijeg sela!

Ovom kampanjom kao zajedničkom inicijativom NLB Banke, KJP ”ZOI'84” OCS i Mastercard-a, a u saradnji sa SOS Dječjim selima u BiH planiramo omogućiti besplatno skijanje za svako dijete iz SOS Dječijeg sela I ove zimske sezone NLB Banka Sarajevo je u suradnji sa Olimpijskim centrom Bjelašnica pripremila pogodnosti za sve skijaše korisnike NLB Mastercard® kartica, ali i posebne pogodnosti[…]