FOTO | Poruka iz Mostara: Žrtve moraju biti zaštićene, a počinitelji kažnjeni!

Prosvjed je poruka vlasti da moraju biti brži u zaštiti žrtava te kažnjavanju počinitelja.

“Ovo je jedan vrlo važan prosvjed koji nije važan samo ženama nego i muškarcima. Pokušavamo skrenuti pažnju na niz femicida i na niz nasilja u obitelji koji poprima pandemijske razmjere”, kazala je izvršna direktorica Inicijative građanki i građana Mostara Ifeta Ćesir Škoro. 

Naime, obratila se ona medijima tijekom prosvjeda pod sloganom “NITI JEDNA VIŠE” koji je u srijedu održan na Španjolskom trgu u Mostaru.

Naime, prosvjedi su održani diljem Bosne i Hercegovine kao reakcija građana na dva okrutna femicida koja su se dogodila 11. u mjesecu.

Kako su istaknule organizatorice prosvjeda iz Inicijative građanki Mostara, riječ je o poruci onima na vlasti da moraju biti brži u zaštiti žrtava, kao i kažnjavanju počinitelja. 

“U ovoj godini što znamo iz medija u BiH je bilo pet femicida i pet pokušaja femicida, a sami broj femicida u BiH zaista ne znamo. Kreće se od 70 pa nadalje i to samo znamo iz medija i samo s tim raspolažemo zato što policija, Agencija za statistiku i sve druge službe vode različite baze podataka. Mi danas u BiH jedinstveno šaljemo poruku, a u okviru 16 dana aktivizma ćemo naše zahtjeve koji se odnose na policiju, tužiteljstvo te na zakonodavnu i izvršnu vlast predati u Parlament Federacije BiH i NSRS”, navela je aktivistica Aldijana Trbonja Tule. 

Osvrnuli su se oni i na odaziv građana koji je u Mostaru bio neočekivano mal. 

“Odaziv građana je ovakav kakav jest i značajno je da smo mi na ovom mjestu i da šaljemo jedinstvenu poruku s jedinstvenim zahtjevima i da zajedno radimo pritisak kako na institucije koje pomažu žrtvama, institucije koje kažnjavaju počinitelje i na izvršnu i zakonodavnu vlast da promijene zakone”, poručila je Trbonja Tule.

Izvor: bljesak.info