Fondacija Dogs Trust BiH: Kada odlučite da nabavite psa

Kada se osoba odluči nabaviti psa, prvo pitanje koje sebi postavi najčešće glasi: Kakvog psa želim?

Odgovor može biti: velikog psa, malog psa, bijelog, crnog, smeđeg, određenu rasu… Međutim, treba imati na umu da odabir psa isključivo na osnovu izgleda obično ne usreći ni psa ni vlasnika. Čak i ako je pas pri prvom susretu bio šarmantan i neodoljiv, to nije garancija da će veza biti uspješna.

Kvalitetan način da se donese odluka kojeg psa odabrati podrazumijeva upoređivanje potreba i prirode psa s onim što vlasniku najviše odgovara i onim što je vlasnik u stanju uraditi da zadovolji potrebe psa.

Tako količina vježbanja i mentalne stimulacije koja je psu potrebna treba biti u skladu s mogućnošću vlasnika da mu to i pruži. Na primjer, vlasnik koji voli provoditi vrijeme u prirodi i rekreaciji bi najviše koristi imao od veoma aktivnog, energičnog psa; vlasnik koji je zauzet poslom i koji može izdvojiti vrijeme samo za jutarnju i večernju šetnju treba umjereno aktivnog psa; porodice s djecom savršeno bi se slagale s psom koji voli igru, koji je strpljiv, koji nije strašljiv i sl.

Međutim, ovo je samo jedan aspekt u složenom procesu provjere i utvrđivanja kompatibilnosti i osiguravanja da će pas završiti u domu koji mu zaista odgovara, kao i da će vlasnik završiti sa psom s kojim će “kliknuti” i izgraditi snažnu vezu koja će trajati do kraja života psa.

Savjeti koji će vam pomoći da odaberete psa

Svako ko želi nabaviti psa zapravo prvo treba da se zapita sljedeće: Zašto želim psa/Šta je to što očekujem od posjedovanja psa?

Razlozi mogu biti: obogaćivanje porodice jednim nevinim članom punim ljubavi koji donosi radost (zato i jeste “ljubimac”); mogućnost da djeca nauče šta je odgovornost i kako voljeti i poštivati drugačijeg; imati nekoga ko će nas navesti da se više krećemo, nekoga ko će nam praviti društvo, itd.

Kada utvrdimo odgovor na ovo pitanje, već će nam biti jasnije kakve osobine i potrebe naš novi ljubimac treba da ima za kvalitetno udomljavanje.

Drugo ključno pitanje za potencijalnog vlasnika psa glasi: Koje potrebe treba imati moj pas, a da sam u stanju da se primjereno staram o njemu sve dok je živ?

Osnovne potrebe koje svakom padnu na pamet su kvalitetna hrana u pravilnim porcijama, svježa voda, prozračan prostor za spavanje i veterinarska njega. Međutim, često se zanemaruje potreba za fizičkom i mentalnom aktivnošću, a upravo je to ključ za harmoničan, sretan i dugotrajan odnos između vlasnika i psa.

Ako vlasnik ne može zadovoljiti sve potrebe svog psa, pas će biti nesretan i s vremenom će postati frustriran. Frustriranost i patnja mogu dovesti do neželjenog ponašanja psa koji samo želi iskazati svoju frustraciju.

Neželjena ponašanja psa frustriraju i vlasnika koji ne razumije u čemu je problem, a to može dovesti do različitih rizika za psa i njegovo okruženje, a posljedično i napuštanje psa – što je glavni uzrok problema napuštenih pasa!

Kvalitetan odabir psa ključ je od kojeg zavise sreća vlasnika i njegove porodice, zadovoljstvo i sreća psa, ali i cijela zajednica koja zbog neodgovornog i neupućenog odabira ljubimaca te njihovog napuštanja može biti izložena sigurnosnim i zdravstvenim rizicima.

Ako se odlučite da dom i ljubav poklonite jednom napuštenom psu, dozvolite da vam Fondacija Dogs Trust pomogne da pronađete psa koji će biti najbolji za vas, a vi najbolji za njega.

Posjetite www.dogstrust.ba i saznajte kako iskoristiti Dogs Trust Program fostering udomljavanja!

Izvor: urbanmagazin.ba