Financial Times: Republika Srpska jedna od najpovoljnijih destinacija za poslovno investiranje u Evropi

Republika Srpska je prema analizi časopisa Financial Times izabrana za jednu od 10 malih evropskih regiona budućnosti u kategoriji strategije privlačenja stranih ulaganja, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Republika Srpska je od strane “FDI intelligence” (kao dijela uglednog časopisa Fajnenšl Tajms) rangirana na visokoj sedmoj poziciji, te je zahvaljujući ukupnoj strategiji za promociju ulaganja prepoznata kao jedna od najpovoljnijih destinacija za poslovno investiranje u Evropi.

Rangiranje Evropskih regiona budućnosti 2023. godine uporedilo je najperspektivnije investicione destinacije širom Evrope, a pored Republike Srpske na listi su regioni iz Irske, Švajcarske, Njamačke, Austrije, Litvanije, Bugarske i Srbije.

Ove godine je uzeto u obzir 370 gradova i 148 evropskih regiona podijeljenih u tri grupe: velike, srednje i male regione. Rangiranje je izvršeno kroz pet podkategorija: ekonomski potencijal, poslovno okruženje, povezanost, ljudski kapital i uslovi života, te efikasnost.

Nagrada predstavlja značajnu promociju Srpske na međunarodnoj mapi lokacija za investiranje i rezultat je kontinuiranih aktivnosti koje se u cilju privlačenja stranih investicija sistemski provode u Vladi Republike Srpske.

Ministarstvo privrede i preduzetništva je u septembru 2022. godine podnijelo aplikaciju navodeći glavne elemente strategije za privlačenje stranih ulaganja, prednosti lokacije, mjera za zadržavanje postojećih investitora i privlačenje novih, marketinški slogan kao i primjene digitalnih alata.

Priznanja su u svojim kategorijama dobili i Grad Laktaši koji je proglašen za najpoželjniji mikro grad za investiranje u Evropi za 2023. godinu u kategoriji troškovne efikasnosti, kao i Grad Trebinje za strategiju privlačenja stranih ulaganja u kategoriji mikro gradova.

Izvor: ba.ekapija.com