Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta”

Pred punom salom roditelja, rodbine, zvanica i gostiju velike scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, 17.6.2023., održan je Festival za ekologiju i mir „Djeca su čuvari planete i svijeta“ s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, kao i prezentiranja uspješnog rada Privatne predškolske ustanove „Abakus“ Zenica.

Velika scena Bosanskog narodnog pozorišta je bila mala za 200 učesnika ove fantastične manifestacije, polaznika, roditelja i zaposlenih vrtića „Abakus“ u Zenici, učenika JU OŠ “Meša Selimović” Zenica, Osnovne muzičke škole, mladih i studenata.

Opći cilj manifestacije je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.

Zaposlenici vrtića „Abakus“ i gosti su pripremili zanimljiv i kvalitetan program, gdje su prezentirali svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente, te ukazali na dva najveća problema 21. vijeka, zagađenje planete Zemlje i rat. Sve je izgledalo kao u bajci, scena se šarenila od mnogobrojnih scenografskih elemenata (zastava, projekcije, cvijeća i leptirića) i kostimografije, a projekcijom, svjetlosnim i zvučnim efektima postignut je zavidan nivo kvalitete izvođenja svake tačke.

U ekološkom dijelu programa srednjoškolka iz Sarajeva, Nadin Jonuz, je održala emotivan i inspirativan govor o ekologiji, a izvedena je i nova ekološka predstava “Ko planetu voli, smeće skupi i razdvoji”. Tekst predstave su napisale Aida Talić, doktorica lingvističkih nauka, i Emina Talić-Hakanović, magistrica integrativne metodike, osnivač i direktorica “Abakusa” koja radi i režiju, kostimografiju, scenografiju, te odabir zvučnih efekata i muzike. Pripremu djece je radila inovativna odgajateljica Vildana Čeliković. Publika je mnogobrojnim aplauzima nagradila male glumce, a oni su poslali dvije važne poruke. Smeće bi se trebalo selektivno odlagati da bi se moglo reciklirati, a ukazali su i na to da se iz prirode ne smije uzimati ono što nam ne pripada i što je opasno, pa su zaplesali ples “Muhare”.

Partneri ovogodišnjeg Festivala su: Ministarstvo za obrazovanje, Eko život, Fondacija Friedrich Ebert Stiftung i Kringračke.

Izvor: ekozivot.ba