Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine: Apel za pomoć stanovništvu Maroka i Libije

U ime Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, obraćamo Vam se molbom za oglašavanje u akciji prikupljanja pomoći u BiH i slanja u inostranstvo (član 6. Zakona o Društvu Crvenog krsta/križa BiH) i prava prvenstva saopćavanja vijesti putem sredstava javnog informisanja (član 15. Zakona o Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine).

Ovom prilikom Vas obavještavamo da je Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine  zajedno sa svojim entitetskim organizacijama – Crvenim križom Federacije Bosne i Hercegovine, Crvenim krstom Republike Srpske te Crvenim krstom/križom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, pokrenulo hitni apel za pomoć ugroženom stanovništvu Maroka i Libije usljed razornog zemljotresa i poplava koji su pogodili ove države, a kako slijedi:

  • Aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem se donira 2,00 KM, a otvoren je i namjenski žiro račun broj: 1340011130004680 za prikupljanje novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja), a prema instrukcijama Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), te partnerskih nacionalnih društava  Crvenog polumjeseca u Maroku i Libiji.
  • Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je zajedno sa svojim entitetskim organizacijama – Crvenim križom Federacije BiH, Crvenim krstom Republike Srpske, te Crvenim krstom/križom Brčko distrikta BiH od samog početka u komunikaciji sa Delegacijom klastera IFRC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu kako bi se redovno razmjenjivale informacije i vršila koordinacija prikupljanja pomoći.

Ovom prilikom želimo da podsjetimo da članom 15. Zakona o Društvu Crvenog krsta/križa BiH, u slučajevima elementarne nepogode i druge veće nesreće, Društvo Crvenog krsta/križa BiH ima pravo prvenstva saopćavanja vijesti putem sredstava javnog informisanja. Stoga, koristimo priliku i pozivamo Vas da se pridružite našoj akciji solidarnosti i da kroz saradnju zajednički i koordinirano djelujemo za opće dobro i pomognemo osobama koje su pogođene ovim prirodnim nesrećama.