Doživite nebeske krajolike bosanskih planinskih sela kroz projekat mostarskih studentica

Studentice II godine Poslovne informatike Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru Aldina Ćatić, Elvana Gosto, Nejra Maksumić i Neila Vila ponovo rade odličan posao. Nakon snimljenih promotivnih videa za Mostar, Blagaj, Sarajevo i Stolac, na red su došla i jedna od najljepših sela u Bosni i Hercegovini – Umoljani i Lukomir.

Bosna i Hercegovina je poznata po svojim zadivljujućim pejzažima i bogatoj kulturnoj baštini. Iako mnogi turisti posjećuju poznate gradove poput Sarajeva i Mostara, sela poput Umoljana i Lukomira ostaju skriveni dragulji.

„Ova sela su kao živi muzej, još uvijek možete vidjeti ljude kako se bave poljoprivredom i stočarstvom te održavaju tradiciju i kulturu tih bosanskih krajeva. Interesantno je što su prvi stanovnici Lukomira vidjevši sve njegove ljepote nazvali ga „Luka mira“, što predstavlja i danas. Ljudi koji žive u tim mjestima, svakako daju posebnu čar, pa tako su poznati po svojoj gostoljubljivosti, u što smo se i mi same uvjerile. Rado će vas dočekati sa osmijehom na licu, pozvati u svoju kuću i ponuditi vam kafu i ručak, bez obzira na to odakle dolazite i na kojem jeziku pričate.“ – istakle su studentice

Studentice također prenose kako posebnu zahvalnost imaju prema prof.dr. Veldinu Ovčini i asistentici Sari Kljajić, na prenesenom znanju i vještinama iz predmeta Marketing.

Umoljani i Lukomir se nalaze na visokim nadmorskim visinama, pružajući spektakularne poglede na planinske vrhove, doline i rijeke. Lukomir, najviše naseljeno selo u Bosni i Hercegovini na 1,495 metara nadmorske visine, poznato je po svojim tradicionalnim kamenim kućama i bogatstvu flore i faune. Njegova izolacija tokom vremena pomogla je očuvanju autentičnosti arhitekture i običaja. Umoljani su okruženi prelijepim planinskim stazama koje vode kroz šume, livade i kristalno čiste potoke. Za ovo selo se vežu jedinstveni mitovi i legende, poput one o Aždahi koja je, prema lokalnim pričama, nekada prijetila selu, saopćeno je.

Izvor: mostarski.ba