Dogs Trust i Grad Trebinje upriličili događaj za promociju humanog Sistema za upravljanje populacijom pasa

U okviru sveobuhvatne podrške lokalnoj zajednici u Trebinju, Dogs Trust je u saradnji sa Gradskom upravom Trebinje u subotu, 25. maja 2024. godine, upriličio događaj za javnost – vlasnike i ljubitelje pasa, ali i djecu, roditelje, i sve građane koji podržavaju humano, zakonsko i trajno rješavanje problema napuštenih pasa.

Događaj je kulminacija petonedjeljnog gostovanja Dogs Trust Škole za pse u Trebinju i zajedničke medijske kampanje za promociju odgovornog vlasništva pasa kao ključne mjere za održivi sistem za upravljanje populacijom pasa, te bezbjedne i sretne zajednice sa sretnim psima u njoj.

Ovom prilikom Fondacija Dogs Trust koja inače finansira masovnu sterilizaciju napuštenih pasa uz dodatnu veterinarsku obradu (vakcina protiv bjesnila, tretman protiv crijevnih parazita, mikročip i markicu), te sterilizaciju vlasničkih pasa, donirao je Gradu 4 čitača za mikročipove, kao i 4 transportna boksa za pse, u cilju podrške boljeg nadzora nad vlasničkim psima, te humanog transporta pasa u okviru zakonskog i humanog Sistema.

Dogs Trust je najavio i otvaranje svog Programa edukacije školske djece o bezbjednosti sa psima od septembra 2024. godine, dok je Grad u okviru zajedničke kampanje pozvao vlasnike pasa koji to još nisu uradili, da ispune svoju zakonsku obavezu i čipuju svoje ljubimce, a 50% troška za prvih 100 vlasnika koji se jave u ambulantu Anima Vet finansira Grad.

Potpisan je i Memorandum o saradnji kojim je potvrđeno opredjeljenje Grada Trebinje da nastavi dosljedno raditi na održivom i humanom rješavanju problema napuštenih pasa, i Fondacije Dogs Trust da u okviru svojih dostupnih resursa i kapaciteta u tome pomogne.

Grad Trebinje učestvuje u finansiranju i sarađuje sa humanim, tranzicionim skloništem “Danica” kao važnim dijelom Sistema, i koji udomljava pametne i socijalizovane pse, a čiji su se članovi takođe družili sa nama.

Događaju su prisustvovali brojni posjetioci koji su učestvovali i u interaktivnoj prezentaciji o govoru tijela pasa, te pogledali demonstraciju Dogs Trust trenera i njegovog psa, a najmlađi posjetioci su uživali u Dogs Trust edukativno-zabavnoj radionici i učili o tome kako da budu što bezbjedniji u blizini pasa i u kontaktu sa njima.

Upriličeno je i nagradno izvlačenje, pa su najsretniji sa sobom ponijeli Dogs Trust krevete za pse i podloge za auto, a svi koji su došli na druženje su takođe otišli sa lijepom uspomenom i korisnim poklonom.

Izvor: urbanmagazin.ba