Dođite na „Sedmicu umjetnosti“, čeka vas bogat sadržaj

Sa ciljem da prikupe novac za maturske ekskurzije, učenicima koji nisu u mogućnosti da ih priušte, učenici banjalučke Gimnazije organizuju „Sedmicu umjetnosti“. Radi se o događaju  humanitarnog karaktera koji će se održati od 06. do 11. marta u Gimnaziji i Domu omladine. Pored ekskurzija, dio novca će biti uplaćen i Servis centru osoba sa Down sindromom “Dajte nam šansu-Zvjezdice”. Ove godine su nam, između ostalog, gimnazijalci spremili predstavu, film, performans, strip i žurku, ali i doveli goste iznanađenja.

Piše: Teodora Begović

Svako veče ima svoju čar i posvećeno je drugoj vrsti umjetnosti. U ponedjeljak (6. mart) je dramsko veče. Veče, kao i samu sedmicu, otvoriće glumac Ljubiša Savanović. Gimnazijalci su nam za ovo veče spremili premijeru predstave „Ko je kriv?“, koja se bavi položajem mladih u današnjem društvu i njihovim problemima.

Ljubitelji filmske i likovne umjetnosti najviše će se obradovati programu u utorak (7. mart) kad je na rasporedu veče vizuelnih umjetnosti. Veče će otvoriti direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, a očekuje nas performans, izložba i premijera filma „Šta želiš da kažeš?“.

Poetsko veče je planirano za srijedu (8. mart), koje će otvoriti književnik Milan Rakulj. Veče će se baviti pitanjem relevantnosti poezije u 21. vijeku.  Četvrtak (9. mart) je rezervisan za muzičko veče koje će otvoriti frontmen grupe „Zoster“ Mario Knezović. U petak (10. mart) je plesno veče koje je ujedno i posljednje veče koje će se održati u Gimnaziji.  Očekuju nas razni stilovi plesa: hip hop, moderni balet, latino plesovi, folklor… U subotu (11. mart) „Sedmica umjetnosti“ se seli u Dom omladine gdje će se održati žurka pod nazivom „Perspektiva“, na kojoj nastupaju: Sopot, Grin bulz, Klapan, DaVinči.

Događaji će se održavati svake večeri u Gimnaziji sa početkom od 20h i cijenom ulaznice od (minimalno) 2KM, a žurka će se održati u Domu omladine sa početkom od 20h i cijenom ulaznice od 5KM. Svako veče će se, pored ulaznica, moći kupiti i strip pod nazivom „Gimza“, a sredstva od prodaje stripa, takođe, idu u humanitarne svrhe.

„Sedmicu umjetnosti“ je ove godine organizovalo troje učenika: Selena Berić, Milica Aničić i Danilo Paranos. Pored njih na projektu je radilo 11 koordinatora, a ukupno učestvuje 150 učenika.

„Ove godine smo se prebacili u buntovnički stil. Koncept je kriva perspektiva, odnosno kriva je perspektiva. Svako može da izvuče iz ovog mota ono što mu odgovara. Da li tu tražimo krivca ili je jednostavno naš pogled kriv, to ostavljamo publici da presudi. Perspektiva je koncept cijele sedmice. Postavićemo razna pitanja, na koja ćemo, nadam se, i dati odgovore. Stavljamo mlade ljude u prvi plan, te ćemo vidjeti da li je perspektiva u mladima“, objasnila nam je Selena, jedna od organizatorica.

Gimnazijalci trenutno nemaju donatore, ali su imali podršku od strane Doma omladine, Gradske uprave, štamparije „Atlantik“ i kompanije „AAP ELECTRONIC“.

Učenicima su veliku podršku i pomoć pružile Aleksandra Brkić Zdrnja i Gordana Kasagić, pedagogica i psihološkinja Gimnazije. Koordinatorima su, takođe, u realizaciji projekta pomogli i profesori.

„Nadamo se da ćemo kroz ovih šest dana uspjeti da publici približimo šta je to za nas ‘Sedmica umjetnosti’, koja je naša poruka i da će publika uživati u programu podjednako koliko smo mi uživali spremajući ga. Očekujemo da će odaziv publike pomoći pri ostvarivanju cilja prikupljanja novca za odlazak svih učenika na ekskurziju. Čekamo vas!“, poručili su nam organizatori „Sedmice umjetnosti“.

Izvor: etrafika.net