DOBROČINIOCI IZ SJENKE: TRI MLADIĆA STIPENDIRAJU UČENIKA GRAĐEVINSKE ŠKOLE

Heroj se može postati na razne načine, ali motiv je uvijek isti – pomoći drugoj osobi, čak i kada je ne poznajemo. Heroji naše priče obradovali su jednog učenika banjalučke Građevinske škole mjesečnom stipendijom.

Riječ je o trojici mladih dobročinilaca iz banjalučke regije, koji imaju 24, 27 i 33 godine i koji su se dogovorili da od svoje plate stipendiraju jednog srednjoškolca odlikaša.

Na plemenitu ideju o novčanoj pomoći došao je upravo bivši učenik srednje Građevinske škole, koji je godinu dana radio čak i kao profesor u ovoj ustanovi.

– Spontano smo, u razgovoru, došli na ideju da stipendiramo nekoga sa smjera geodezija, jer smo i kolege i ja te struke. Popričao sam s bivšim profesorima da li možda poznaju nekog učenika koji je odličan, ali nije u najsjajnijoj finansijskoj situaciji i dobro bi mu došla novčana pomoć. Nismo željeli da fokus bude na socijalnoj priči, već da podržimo učenika koji se dokazao kao vrijedan – priča ovaj mladi Banjalučanin, čije je ime poznato redakciji Srpskainfo.

Rad u Sloveniji

Da su namjere trojice mladića zaista iskrene pokazuje i to što ne žele da im se imena spominju u javnosti, ali su pristali da govore za naš portal u nadi da će njihov potez inspirisati i druge građane da učine neko dobro djelo.

Mladići kažu da su trenutno u mogućnosti da simboličnom stipendijom od 150 KM obraduju jednog srednjoškolca. Nisu htjeli da propuste priliku jer znaju koliko je u tom uzrastu važna podrška. I sami su prošli kroz isti period, pa su im razmišljanja tinejdžera dobro poznata.

– Kao srednjoškolac i ja sam u nekom momentu bio razočaran što ne živimo u najrazvijenijoj zemlji. Želimo da se kod djece probudi nada, da vide da su primjećeni, da trud nije uzaludan i da će neko cijeniti njihov rad – priča sagovornik Srpskainfo.

Junaci naše priče trenutno rade u Sloveniji; riječ je o angažmanu u okviru jednog projekta koji traje dvije godine.

– Nije to bilo ciljano napuštanje zemlje, trenutno nas je posao ovdje doveo. I prethodne dvije godine smo radili na projektima u BiH i u Albaniji. Vidjećemo šta će biti dalje s poslom, ali želja nam je svakako da obradujemo učenika koji to zaslužuje sve dok možemo – poručuje ovaj 27-ogodišnjak. 

Geodezija

Što se tiče samog zanimanja, geodezija dobro kotira na tržištu, pojašnjava on, i učenici i diplomci ove struke mogu relativno brzo pronaći posao.

– Učenik je sada treći razred i dogovorili smo se da ga stipendiramo do kraja srednje škole. Za kasnije ćemo vidjeti, zavisno do situacije, možda i na fakultetu da probamo pomoći ako on nastavi u kontinuitetu sa odličnim uspjehom. To nam je želja – govori ovaj mladić.

Direktor Građevinske škole, Ljuban Bajić, zahvalio se trojici mladića koji su pokazali humanost, navodeći da je ovo lijep primjer kako bivši učenik nije zaboravio svoju srednju školu.

On podsjeća da vlada veliko interesovanje djece za upis na smjerove arhitektonskog, građevinskog i geodetskog tehničara u ovoj školi, ali nažalost ne i za trogodišnja zanimanja.

– Takva situacija traje već godinama, iako radimo promociju svih zanimanja i stipendiranja učenika od strane lokalnih i republičkih institucija. Od ove školske godine prvi put imamo smjerove moler i fasader. Riječ je o deficitarnim zanimanjima sa zagarantovanom stipendijom, ali upisali smo samo umanjeno odjeljenje od 14 učenika – ističe Bajić, dodavši da su im očekivanja bila mnogo veća s obzirom na to da ovu školu upisuju djeca iz cijele banjalučke regije.

ODLIČAN VJETAR U LEĐA

Potez tri humanih mladića oduševio je i profesore Građevinske škole u Banjaluci, koji u dugogodišnjoj praksi nisu svjedočili sličnom gestu. Razrednica Marijana Zorić ima samo riječi hvale za svoje učenike, i bivšeg i sadašnjeg – to su mladići za primjer, kulturni i odgovorni. Ponosna je što poznaje nesebičnu omladinu koja nam vraća vjeru u ljude.

– Učenik koga smo odabrali da bude stipendista je odličan đak od prvog razreda, u njega se možete pouzdati i vjerujem da će mu ovo biti odličan vjetar u leđa. Mislim da mu je ovaj potez pokazao i da postoje dobre mogućnosti za budućnost što se tiče geodetske struke – ispričala je profesorka.

Porodica ovog dječaka bila je oduševljena nenadanim gestom i od srca su se zahvalili trojici mladića.

– Ovo je toliko divna priča u moru negativnih vijesti svakog dana i bila bi šteta da ostane neispričana. Nadam se da će se još neko ugledati na ove mlade ljude – zaključila je Marijana Zorić.

(Srpska Info)

Related Posts

Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja Lukavac

Imaš između 18 i 35 godina i dolaziš sa područja Lukavca? Želiš ojačati vlastite preduzetničke vještine? Procijeniti izvodljivost poslovne ideje i naučiti izraditi poslovni plan? Dobiti finansijsku podršku za realizaciju poslovne ideje? Pokrenuti ili unaprijediti vlastiti start-up biznis? Dobiti podršku stručnjaka iz različitih oblasti i mentora u rastu i razvoju biznisa? Upoznati se i umrežiti sa drugim[…]