Civilnoj zaštiti HNŽ-a uručena specijalizirana suvremena oprema za spašavanje

„Vlada godinama ulaže velike napore i sredstva kako bi, putem naše Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, osigurala učinkovit sustav zaštite koji se oslanja upravo na prevenciju, pripravnost i brzi odgovor na svaki oblik nesreće i katastrofe. Radili smo i radimo na uvezivanju jakih protupožarnih snaga, izgradili smo suvremeno opremljen Operativni centar civilne zaštite, u cijelosti organiziran prema modelima država članica Europske unije, i premrežen kroz cjelokupan županijski zemljopisni i administrativni prostor“,  kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, prilikom događaja „Zajednički odgovor za bolji sustav zaštite i spašavanja“, na kojemu je specijalizirana suvremena oprema za spašavanje uručena civilnoj zaštiti HNŽ-a.

Dodao je i to kako je Vlada usvojila i Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNŽ-u kojim je riješen i status samih vatrogasaca, osnaživši i njihove financijske i materijalne uvjete rada.

„Kao što prirodne nepogode ne poznaju administrativne i državne granice, tako niti suradnja na području civilne zaštite ne smije poznavati granice. Dobar primjer uspostavljanja regionalne suradnje i prekograničnoga partnerstva upravo je projekt „Zajednički odgovor“ sa svojih 590.000 eura ukupne vrijednosti od kojih nam Europska unija osigurava 490.000 eura bespovratnih sredstava“, naglasio je predsjednik Herceg istaknuvši kako je Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a prepoznala važnost ovoga projekta i doprinos sustavu civilne zaštite i spašavanja te, u suradnji s Udrugom LiNK Mostar i Zakladom za razvoj sjevera Crne Gore, krenula u njegovu provedbu.

„Obuke organizirane u sklopu projekta, nabava opreme za zaštitu i spašavanje, više su nego dragocjen iskorak za sve naše djelatnike interventnih službi koji se na terenu suočavaju s različitim izazovima, od onih uzrokovanih prirodom, do onih koje prouzroči čovjekova nepažnja ili čovjekova zloća, protiv čega se ponekad najteže boriti. Na modelu „Zajedničkoga odgovora“, uz potporu EU-a, možemo nastaviti i dalje neumorno raditi na zaštiti naših građana, njihovih života i imovine. Zahvaljujem svima uključenima u ovaj projekt i upućujem čestitke rukovodstvu županijske Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo želeći nam svima što manje razloga za aktiviranje ove opreme i pripadnika ovih prijeko potrebnih službi“, zaključio je prvi čovjek Vlade HNŽ-a.

Osim njega, nazočnima se obratio i voditelj Odjela operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Izaslanstva Europske unije u BiH Gianluca Vannini, v. d. ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Eugen Ćubela i predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao LiNK Tomislav Majić. Potom je predstavljena i službeno uručena specijalizirana oprema namijenjena različitim službama Civilne zaštite, s ciljem unaprjeđenja spasilačkih intervencija te je izvedena  interventna vježba spašavanja s visina koju su izveli pripadnici Hercegovačke gorske službe spašavanja i Gorske služba spašavanja Crne Gore.

Događaj je organiziran u sklopu projekta „Zajednički odgovor“ koji radi na unaprjeđenju sustava prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH i Crne Gore, te fleksibilnosti sustava odgovora na nove izazove kroz jačanje kapaciteta lokalnih usluga i poboljšanja prekogranične suradnje. Projekt financira Europska unija u sklopu Programa prekogranične suradnje BiH i Crne Gore. Provedba je otpočela 1. srpnja 2022. godine i trajat će dvije godine.

Izvor: www.obican.info