Ćirinom prugom: Gradit će se biciklistička staza koja će povezati Sarajevo i Pale

Delegacije EU u BiH obavijestila je Gradsku upravu Istočnog Sarajeva da kreće u pripremu tendera za izbor izvođača radova za realizaciju izgradnji biciklističke staze od Sarajeva do Pala trasom nekadašnje uskotračne, takozvane Ćirine pruge.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da su dugo radili na ovom za Istočno Sarajevo veoma značajanom projektu koji će umnogome promijeniti sliku u oblasti ljetnog turizma i razvoja biciklizma, kao i u oblasti promocije zdravog života u našem gradu i opštinama

On je istakao da projekat zajedno realizuju gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, te opštine Istočni Stari Grad, Pale i Stari Grad Sarajevo.

Ćosić je podsjetio da je Gradska uprava potpisala sporazum sa partnerima i preuzeli su obavezu za provođenje tenderske procedure za izradu glavnog projekta, koji je izradila kompanija “Radis” Istočno Sarajevo.

“Danas smo dobili obavještenje od naših prijatelja iz Delegacije EU da oni kreću u pripremu tendera za izbor izvođača, dok nama još ostaje obaveza obezbjeđivanja građevinske dozvole”, naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, u narednim fazama je cilj stazu produžiti do Jahorine, kao i izgraditi mrežu biciklističkih staza obroncima Jahorine i Trebevića, što će u kombinaciji sa izgradnjom planiranih gondola iz Pala i Istočnog Novog Sarajeva činiti kompletan i veoma atraktivan turistički sadržaj.

Ćosić je izrazio veliku zahvalnost svim partnerima na veoma korektnoj saradnji, a posebno Delegaciji EU i šefu Delegacije EU u BiH Johanu Satleru.

U prostorijama Delegacije EU u Sarajevu je u julu 2020. godine potpisan Sporazum o saradnji za razvoj nove biciklističke staze između Sarajeva i Pala između grada Sarajeva i opština Sarajevo Stari Grad, Istočni Stari Grad i Pale.

Izvor: akta.ba