Četrnaest najznačajnijih stranih investitora donijelo BiH 496,7 mil KM

Najznačajnijih 14 stranih investitora koji su u BiH uložili 496,7 mil KM i zaposlili 3.825 radnika juče je u Istočnom Sarajevu dobilo plakete u okviru manifestacije “Izbor najznačajnijih stranih investitora u BiH za 2022. godinu”, u organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA)

Direktor FIPA-e Milica Marković je u svom obraćanju rekla da su ovi investitori ulagali u uslužne i u proizvodne djelatnosti, prenosi portal Katera pozivajući se na Srnu.

Marković je podsjetila da je 2021. godina bila rekordna za strane direktne investicije kada ih je u BiH bilo 971 mil KM, a dobar rezultat zabilježen je i 2018. godine sa ostvarenih 960 mil KM stranih direktnih investicija.

Prema njenim riječima, u prva dva kvartala ove godine registrovan je određen pad iznosa stranih investicija, što je posljedica ekonomsko-političke i energetske krize, recesije i inflacije.

Marković je najavila da će konačni rezultati stranih ulaganja u BiH u ovoj godini biti objavljeni polovinom sljedeće godine, na osnovu podataka Centralne banke BiH.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković ocijenio je da je globalna ekonomska i politička kriza u regionu, Evropi i svijetu negativno uticala i na privredno-ekonomske tokove i u BiH.

Prema njegovim riječima, u BiH nema pada, ali nema ni rasta izvoza proizvoda i usluga.

On je potvrdio da će Spoljnotrgovinska komora BiH i dalje, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i organizacijama, podržavati FIPA-u na planu promocije stranih investicija u BiH.

O temi “Stanje i perspektive za strana ulaganja u narednom periodu u BiH” govorili su pomoćnik direktora FIPA-e Slavica Korica, a potom i ambasadori Austrije, Kine i Turske u BiH Ulrike Hartman, Đi Ping i Sadik Babur Girgin, te ministar-savjetnik u Ambasadi Srbije u BiH Nataša Đorđević i prvi sekretar Ambasade Italije u BiH Lorenco Donateli.

Vodeća među nagrađenim kompanijama je Voith Hydro Bosnia iz Lukavca, njemačka investicija u proizvodnju elektromotora i generatora. Ova investicija iznosi 22,6 mil KM, zaposleno je 60 radnika, a u planu je zapošljavanje još 150.

Maxhof Gruppe iz Orašja, takođe, njemačka investicija, koja je investirala oko 7 mil KM u proizvodnju malih kućnih aparata i zaposlila 30 radnika.

Trećeplasirana na ovoj listi od 14 nagrađenih je italijanska kompanija AMA Adriatic iz Sarajeva, koja je u metalsku industriju BiH u ovoj godini uložila više od 3 mil KM, a do sada 21 mil KM i broji 280 zaposlenih.

Osim njemačkih i italijanskih investitora, plakete su dobile kompanije iz Belgije, Švedske, Finske, Španije, Kine, Turske, Japana, Slovenije i konzorcijuma HTEC group iz Srbije.

Izvor: ba.ekapija.com