Četiri godine nedostajanja Gorana Bubala

Devetog juna, prije četiri godine ostali smo bez Gorana Bubala. Vizionara, mirotvorca, humaniste, prve adrese kojoj smo se svi obraćali kada smo imali nedoumice, probleme i nove ideje.

Na taj dan naše kompletno društvo ostalo je bez izuzetnog čovjeka. Omiljenog kod svih, jer takav je bio Goran.

U pomen na Gorana Bubala, prijatelji, poštovaoci lika i djela Gorana Bubala okupili su se u parku Pionirska dolina, gdje je 2013. godine, na Međunarodni dan mira, zasađeno drvo celtis australis. Tu smo postavili tablu u znak sjećanja na našeg Gorana.

Zijad Čusto, mirovni aktivista, kazao je kako je Goran uvijek davao podršku svim borcima za mir.

„Zaista mi je stalo da dođem, ovo nisam mogao propustiti. Pokojnog Gorana sam mnogo cijenio kao čovjeka, kao zvijezdu vodilju, a upoznao sam ga na jednoj konferenciji davno o zakonu u vezi sa žrtavama torture i imali smo jako dobru saradnju. Goran je poseban, moja sjećanja idu uvijek u pravcu nečega dobrog i pozitivnog, meni je jako puno značio. Mi, žrtve torture smo i danas nepriznate od strane države, ali Goran je davao poticaj da se borimo. Ja sam nakon što sam ga upoznao nastavio mirovni aktivizam, i danas se bavim time, zbog njega. Mnogo mi je značio i on je neponovljiv i kao čovjek i kao osnivač Mreže za izgradnju mira i hvala mu na svemu.“, kazao je Čusto.

Vildana Džekman, aktivistica, prisjetila se Gorana Bubala koji joj je bio i mentor.

„Goran je bio neopisiv čovjek i nekako sam se uvijek ljutila na njega, uvijek sam htjela više od njega, a on je uvijek više davao drugima nego je ostavljao za sebe. Izuzetno dobar čovjek, jedan duša od čovjeka i ne znam da li sam ikada više ikoga upoznala kao što je bio on. On je u uglu stajao kada sve organizuje, on je plaćao račune iz svog džepa… Nije mu nikada ništa trebalo da dođe na događaje, ispratio je sve mirovne događaje u BiH. 2013. godine, na prelazu u 2014. godinu dao je otkaz u međunarodnoj orgnizaciji da bi pokrenuo Mrežu iz ničega. Toliko je davao i vjerovao u mir u Bosni i Hercegovini, bodrio sve aktiviste i aktivistice i civilno društvo, bio mi mentor i uvijek će mi ostati urezan u sjećanju zajedno sa vrijednostima kojima me naučio. Sretna sam da sam ga imala za mentora“, rekla je Džekman.

Hvala ti Gorane što nas, čak i kada više nisi tu, okupljaš oko ideje izgradnje mira i Mreže za izgradnju mira.

Tim Mreže za izgradnju mira

Izvor: mreza-mira.net