Bugojno domaćin uzbudljive teatarske čarolije, pripreme za 51. Teatarski festival BiH FEDRA

U malom teatarskom gradu Bugojnu uveliko se priprema ovogodišnje izdanje najstarijeg festivala amaterskih pozorišta, 51. Teatarski festival BiH FEDRA, koji će tradicionalno biti održan od 13. do 20. jula.

Kao i svake godine, vrijedni teatarski entuzijasti iz Bugojna i cijele BiH pripremili su sedmicu dana teatarske i umjetničke čarolije i igre koja će predstaviti najbolja ovogodišnja dostignuća amaterske teatarske scene.

Stručni žiri čine Božana Bijelić (prvakinja Dječijeg pozorišta Republike Srpke), Dženita Imamović Omerović (docentica na predmetu Gluma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu) i Adrijana Gavrić (producentica i prezenterka emisije “Scena” na N1 televiziji.).

FEDRA je oaza pozorišne strasti i kreativnosti, mjesto ne samo izvanrednih predstava, već i inspirativna platforma za razmjenu ideja, umjetnički rast i saradnju. Od 1959. godine do 2022. na Festivalu FEDRA je izvedeno 596 predstava. U zvaničnoj konkurenciji 550, gosti iz Hrvatske 13, FEDRICA 15 i nezvanični program 18. Po slobodnim procjenama na Festivalu je do sada učestvovalo više od 3.000 amatera, a predstave je vidjelo više od 150.000 gledalaca.

Selektor 51. FEDRE je Vahid Duraković, magistar dramaturgije.

U takmičarskom programu 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA svoje mjesto su našle teatarske trupe iz Travnika, Živinica, Trebinja, Konjica, Mostara, Tuzle, Nove Bile i Bugojna sa svojim predstavama. To su:  Hrvatsko amatersko kazalište Travnik sa predstavom  „Oblaci“ (Elvis Bošnjak) u režiji Ante Bilića;  UG za pozorišnu djelatnost „Scena“ Živinice  – JU BKC Živinice sa predstavom „Bašeskija, san o Sarajevu“  (Darko Lukić) u režiji Suada Avdagića i Murata Hasanagića; Gradsko pozorište Trebinje – Kulturni centar Trebinje  sa predstavom „Pomračenje“ (Paolo Genovese, Miloš Lučić) u režiji Miloša Lučića; Amatersko pozorište „Neretva“ Konjic sa predstavom „Sizif od Bosne“ (Ajdin Tinjak) u režiji kolektiva;  Mostarski teatar mladih sa predstavom „Smrt je moja ljubav“ koja je autorski projekt Seada Đulića; Pozorište mladih Tuzle i Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla sa predstavom „Hoću kući“ (Po motivima teksta „Kući“ Ljudmile Razumovske, adaptacija: Amila Beširović) u režiji Adnana Mujkića;  Kazalište mladih „Korifej“ sa predstavom „Ženski snovi“ (Ana Dragozet) čiju režiju i dramaturgiju potpisuje Anela Križanac; Dječije pozorište Eko Art Bugojno sa predstavom „Bardov'ce“ (prema ideji L. Vejd) – dramaturgiju i režiju potpisuje kolektiv. Naposljetku, tu je i tradicionalno predstava Teatra FEDRA Bugojno,  „Pred njom je život“ (Amel Ugarak po motivima tekstova Maje Pelević i Mire Gavrana) u režiji Amela Ugarka.

U pratećem programu FEDRICA najmlađa publika će moći uživati u predstavama DP Eko Art Bugojno, “Patuljak vam priča” i Teatar FEDRA Bugojno (dječija scena) “Šašavi svijet”. Pored toga u pratećem programu gledat ćemo i AP “Neretva” Konjic sa monodramom “Bujrum moji”  i Teatar Kuntrata iz Hrvatske sa predstavom “Lumin”.

U pratećem programu će biti održane i dvije promocije knjiga, „Bosanskohercegovačka teatrologija – nakon Drugog svjetskog rata“ (Tina Laco) i “Ponor” (Nedžad Milanović), a tokom cijelog festivala publika će moći posjetiti izložbu slika Mirsada Konstantinovića iz fundusa Umjetničke galerije BiH.

FEDRINA kreativna laboratorija ni ove godine ne izostaje sa radionicama za učesnike Festivala, ali i zainteresirane pojedince iz Bugojna. Ove godine to su radionice “Dramski odgoj” (Sead Đulić), „Fizički teatar s primjesom scenskog govora na bazi vježbi Grotowskog, Brechta i Brooka“ (Senad Milanović), te prezentacija radionica projekta “Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost” (OKUP Bugojno kroz UNDP-ov projekat MAKERS uz podršku Porticus fondacije), saopćeno je iz Press tima FEDRA-e.

Izvor: bhrt.ba