Budžet i nove prilike za mlade u Novom Sarajevu – usvojena Strategija prema mladima

Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo usvojilo je Strategiju prema mladima 2022-2027. Šta to znači za mlade? Novi programi i prilike koje će Općina u narednim godinama provoditi, zasigurno će osigurati bolje uslove u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne sigurnosti, kulture i sporta. Posebno je važno naglasiti da su predviđene aktivnosti koje će mladima osigurati učešće u procesima odlučivanja i podrške omladinskim organizacijama kao i Vijeću mladih Općine Novo Sarajevo.

Jedna od značajnijih mjera je kreiranje budžeta za mlade, a koji će biti prvi budžet ove vrste u Federaciji BiH, usklađen sa Zakonom o mladima i potrebama mladih u zajednici.

Općina Novo Sarajevo radit će tako da mladi budu informirani i da ostvaruju ekonomsku i socijalnu sigurnost koristeći pune kapacitete programa za zapošljavanje i samozapošljavanje. Ovo uključuje i kreiranje Centra za promociju i podršku razvoju biznisa i prostora kojeg će moći kreirati mladi preduzetnici (hub).

Kreiranjem Centra za promociju i podršku razvoju biznisa, početnici u biznisu će sve potrebne informacije dobiti na jednom mjestu. Među ostalim, u Centru će mladima biti omogućeno da koriste prostor coworkinghuba, ali i subvencije za pokretanje biznisa. 

Za namjene praćenja provedbe Strategije, Općina će imenovati radno tijelo koje će na godišnjem nivou izvještavati o provedbi predviđenih mjera i aktivnosti, a javnost će biti informirana putem društvenih mreža, službenih komunikacijskih kanala Općine. 

Izvor: mladi.org

Related Posts

Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Općini Ključ

Iskoristi bespovratna sredstva i investiraj u Bosni i Hercegovini U Općini Ključ je otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Jajcu iznosi 40.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za […]

#MOBA porodica predstavlja Maju Bojanić iz Dervente

Postala je svjesna koliko volonterstvo znači za samu osobu i koliko je može promijeniti u pozitivnom smislu #MOBA porodicu  čini mreža Omladinskih banaka iz 52 opštine/općine/grada širom Bosne i Hercegovine u kojoj se razvijaju prijateljstva, usavršavaju lične vještine i doprinosi zajednici. Omladinske banke vjeruju da su mladi sadašnjost, a ne samo budućnost i znaju da se mladi mogu razvijati[…]