BRATUNAC: “Staza zdravlja” za razvoj turizma

Opština Bratunac prostire se na površini 293 km² u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, a njen geografski položaj, brojna prirodna bogatstva i duga istorija o kojoj svedoče arheološki nalazi i spomenici još iz rimskog doba, idealni su za razvoj turizma.

Biser Bratunca, Staza zdravlja koja povezuje brdski dio sa riječnim dijelom opštine, prva je turistička ponuda ove regije. Proteže se na ukupnoj  dužini 22,60 km sa najvišom kotom Skaradovica (680 m n.v), prolazi pokraj malinjaka, te je čitavim dijelom šumskog puta bogata samoniklim šumskim plodovima i ljekovitim biljem poput gljiva, šumskih jagoda, kupina, nane, zove, kantariona, hajdučke trave, majčine dušice i sl.

Povodom promocije uređene Staze zdravlja i nadograđenog kraka od tri kilometra, Udruženje žena Maja Kravica i Udruženje žena Priroda Bratunac su u okviru projekta “Podrška razvoju ruralnog turizma u funkciji ruralnog razvoja opštine Bratunac“ organizovale su u utorak (25. juni 2024. g.) pohod stazom koja je nadograđena i opremljena mobilijarom za rekreativne aktivnosti.

Uređenje ove zelene turističke staze je finansirala Evropska unija u Bosni i Hercegovini sa iznosnom većim od  5,000 KM, u sklopu šireg projekta „EU za lokalne zajednice“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) sa partnerskom organizacijom HELP-Hilfe zur Selbsthilfe.

Nova tri kilometra “Staze zdravlja” rezultat su saradnje u projektu “EU za lokalne zajednice” (Foto: Arhiva)

„Ovaj nadograđeni krak staze je briga o korisničkoj grupi  građana opštine Bratunac koja nije u mogućnosti da koristi Stazu zdravlja od 22 km, a želi da se bavi zdravim navikama života koristeći par sati van svakodnevice. Dužina staze je tri kilometra i na njoj imamo postavljene četiri sprave za vježbanje na dva lokaliteta. Takođe, ova staza prolazi kroz seoska domaćinstva koja nude svoje proizvode kao što su sir, kajmak, maline, pekmez, razne sokove, džemove, rakije i etno trpezu. Ovdje smo spojili zdravo sa korisnim kao što je briga o zdravlju, vidljivost seoskih domaćinstava, podršku ekonomskom jačanju žena a i razvoju seoskog turizma u opštini Bratunac“, istakla je Nada Marković, predsjednica Udruženja žena Maja Kravica.

Pohodu Stazom zdravlja prisustvovali su predstavnici lokalne administracije, načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović, predstavnici opštine Milići, lokalnih turističkih zajednica, organizacija civilnog društva, poljoprivrednika i privrednika.

Staza je nadograđena i opremljena mobilijarom za rekreativne aktivnosti (Foto: Arhiva)

„Lokalne zajednice su najvažnija mjesta u kojima se ostvaruje najveći broj usluga za građane i građanke. Poboljšavajući kvalitet usluga koje se pružaju unutar lokalnih zajednica, poboljšava se i kvalitet života građana i građanki. Samim time, svaka podrška i svaka intervencija koja utiče na bolje usluge, a posebno unutar malih lokalnih zajednica, je dobrodošla. To je upravo prepoznato kroz projekat “EU za lokalne zajednice” koji je omogućio da lokalne zajednice direktno ostvaruju benefite, kako bi unaprijedile kvalitet života svog stanovništva“, kazao je Adnan Mević, menadžer projekta EU za lokalne zajednice, stavljajući dodatni akcent na navjerovatne potencijale za razvoj turizma i ekonomsko osnaživanje bratunačke regije.

Izvor: objavi.ba