Bingo u domaću privredu investirao više od milijardu KM

Bingo Group je na bh. tržištu investirao investirao preko milijardu KM što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom. 

“Strateškim širenjem portfolia poslovanja i nizom akvizicija u proteklih 20 godina, Bingo je investirao u revitalizaciju mnogobrojnih postrojenja širom BiH spasivši hiljade radnih mjesta. Akvizicijama u svoje poslovanje uvodi i druge djelatnosti, iz različitih industrija, čime je prerastao u vodeću poslovni grupaciju koja kontinuirano ulaže u razvoj bh. privrede, s više od 1 milijardu KM investicija”, poručili su iz grupacije, prenosi Akta.ba. 

Ove investicije podrazumijevaju investicije u proizvodnju, akvizicije, rast i razvoj, tehnologiju i ljude. 

Vizija grupacije je jasna, a to je vizija razvoja domaće privrede i otvaranje novih radnih mjesta, što kroz razvoj Binga, kao najvećeg lanca trgovina u BiH, što kroz akviziciju, spašavanje i revitalizaciju domaćih firmi kojima je prijetio stečaj.

Upravo kompanije spašene od stečaja poput Dite, Semberke i Majevice danas uspješno izvoze svoje proizvode na strana tržišta. 

DUKA

U okviru grupe djeluju i druge proizvodne kompanije, poput Pivare Tuzla, Ingrama, Duke i Kaleteksa.

Od trenutka kada je Pivara Tuzla postala dio Bingo Group, ulaganjem od preko 10 miliona KM od 2018. godine, podigli su standarde proizvodnje i sigurnosti proizvoda na najviši nivo.

Milionske investicije broje i u Ingramu.

“Investicijama u vrijednosti od 10 miliona KM unaprijedili smo uslove rada za više od 180 zaposlenika kompanije Ingram”, istakli su nedavno.

Investiranje u modernizaciju proizvodnih pogona važan je dio poslovne strategije, te se u asortimanu Duka fabrike namještaja nalazi više od 300 artikala dizajniranih u različitim stilovima. 

U cilju održivog razvoja i očuvanja životne sredine investirali su 15 miliona KM i razvili vlastitu proizvodnju solarne energije.​

Pored toga, sve farme su opremljene najsavremenijom opremom sa potpuno automatizovanim sistemima i poštivanjem visokih standarda dobrobiti životinja.

“Zahvaljujući ukupnim kapacitetima proizvodnje na farmama pilića koje se nalaze u sastavu Farme, najvećeg proizvođača jaja u BiH, a koje iznose pet miliona konzumnih jaja i 3,2 miliona kilograma pilećeg mesa na godišnjem nivou, smanjen je uvoz ovih proizvoda sa inostranih tržišta”, istaknuto je.

Posljednja u nizu akvizicija je Grand centar Ilidža prošle godine, te je u prethodnom periodu pokrenuta njegova transformacija u Bingo City Center Ilidža. 

Sa više od deset miliona KM uloženih u modernizaciju, Bingo City Center Ilidža sada je opremljen najsavremenijim sistemom grijanja, hlađenja i ventilacije, poštujući standarde energetske efikasnosti i zaštite okoliša. 

Podsjetimo, najveći trgovački lanac u Bosni i Hercegovini Bingo ostvario je 2023. godine rekordne poslovne rezultate, te je godinu završio sa gotovo 2 milijarde KM prihoda i 158,3 miliona KM dobiti. 

S.B.

Izvor: akta.ba