BESPLATNA RADIONICA STEM Women: Agenda i govornice

Želimo da vam predstavimo naše predavačice, žene koje žive STEM. Vjerujemo da će vas njihove priče inspirisati i proširiti vaše vidike.

Događaj

29.10.2023. 17:00 – 29.10.2023. 18:30

Uživo

Link događaja

Maršala Tita 54, II sprat

BESPLATNA RADIONICA STEM Women: Agenda i govornice

Ko su naše predavačice?

EMINA MALKIĆ

Inženjerka elektrotehnike sa završenim magistarskim studijem na Elektrotehničkom fakultetu, na odsjeku Automatike i elektronike, predstavlja pravi primjer raznovrsnosti. Tokom svoje akademske karijere, aktivno se angažovala u četiri glavna smjera ETF-a. 
Na svom Instagram profilu svakodnevno dijeli inspiraciju i pokazuje kako mlade žene mogu postići uspjeh u svojim profesijama, istovremeno pronalazeći vrijeme za lično zadovoljstvo i uživanje u različitim interesovanjima.

IDA FAZLIĆ

Da li ste razmišljali o spoju nauke i umjetnosti? 
O ovom zanimljivom spoju govoriće nam Ida Fazlić, mlada istraživačica koja otkriva tajne velikih umjetničkih djela. 
Put koji je započeo u Sarajevu na dodiplomskim studijama u konzervaciji i restauraciji kulturno-historijskog naslijeđa na Akademija likovnih umjetnosti i Prirodno-matematicki fakultet Sarajevo pri Univerzitet u Sarajevu, nastavila je u raznim dijelovima svijeta gdje je učila od najboljih.
Ida je istraživala tajne velikih umjetničkih djela. Posljednje istraživanje puni stranice svjetskih medija, a otkriva dosad nepoznate detalje vezane za Mona Lizu.

SANELA KLARIĆ

Sanela Klarić, vodeća stručnjakinja u oblasti održive arhitekture, cirkularne ekonomije, energetske efikasnosti, ruralnog razvoja i prirodnih materijala, ima zaista inspirativnu karijeru ispunjenu brojnim uspjesima. 
Njen cilj je promovisati ogroman potencijal razvoja Bosne i Hercegovine kroz korištenje vlastitih prirodnih resursa. Kako bi postigla ovaj cilj, angažirala se na interdisciplinarnom pristupu koji uključuje uvezivanje arhitekture, stanovanja, ruralnog razvoja, zaštite okoliša, klimatskih promjena, ekonomije, zapošljavanja i drugih oblasti. 
Sanelin rad i posvećenost su ključni za promicanje održivosti i prosperiteta u regiji.

MAJA HALILOVIĆ

Lan, pamuk i svila su bez sumnje poznati materijali, ali jeste li ikada čuli za biomaterijale od bakterija ili algi? Ovi inovativni biomaterijali su ne samo ekološki prihvatljivi i biorazgradivi, već i potpuno prijateljski nastrojeni prema okolišu.

U središtu ove inovacije stoji Maja Halilović, pionirka biodizajna u našoj regiji, čiji je rad usmjeren na očuvanje okoliša i ljudskih prava. Njena izlaganja održana su u prestižnim gradovima poput Londona, Ljubljane, Brna, Kelna, Beograda, te u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Za svoje izvanredne doprinose, Maja je osvojila nagradu za inovativnu ideju ženskog poduzetništva, Balkan Green Ideas BiH 2022, te zlatnu nagradu u Koreji za svoj kreativni izum “biomaterijal iz organskog otpada: biosvijeća.”

Nestrpljivo iščekujemo priliku da čujemo više o njezinim postignućima i vizijama koje će oblikovati budućnost naše planete.

Izvor: lonac.pro