BELLSPIRATION KLUB – DESANTILA MURIQI: Kad sam bila dijete, željela sam biti predsjednica (dio 1/4)

1) Draga Desantila, za vas vežemo pojmove kao što su aktivizam, optimizam, Positivity Challenge … Ali ko je zapravo Desantila, o čemu sanja, šta voli raditi i čime se bavi? Predstavite se čitateljima bloga Bellspiration kako bismo vas svi mogli upoznati.

Ćao, ćao 🙂 Ja sam Desantila i živim u Prištini, Kosovo. Ako bih se opisala u tri riječi, rekla bih da sam iskrena, ambiciozna i buntovna. Govorim pet jezika i imam veliku strast prema kulturi i međunarodnim odnosima. Također, imam veliko interesovanje za nauku i prirodu. Svoj radoznali karakter koristim tako što volontiram u brojnim organizacijama, pošto sam kao predstavnica Kosova putovala po Europi u sklopu različitih projekata. To mi je omogućilo da upoznam ljude iz mnogih država. Štaviše, nedavno sam izabrana za europskog atašea za mlade za Zapadni Balkan, taj mandat ću imati naredne 3 godine.

Trenutno pohađam studije francuskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Prištini, kao i inženjerstvo efikasne energije na Univerzitetu za privredu i tehnologiju. Ove godine sam stekla zvanje saradnice na RIT Kosovo iz oblasti javnih politika i upravljanja. Ludo, zar ne? Pa … Kako to uspijevam? Da budem iskrena, ni sama ne znam. Rekla bih da je najvažnija ambicija i ustrajnost. Da, potrebno je nekoliko puta provesti neprospavane noći, stresne dane, kao i suočiti se s brojnim usponima i padovima. Međutim, kajem li se što sve ovo radim? Ne, nikad!

Ja sam vrlo spontana osoba i ako postoji nešto čemu me sve ovo uči, to je upravljanje vremenom. Dok sam prije dvije godine doslovno bila posvećena samo učenju, tokom druge godine studija imala sam mnogo više vremena za sve. I to nije zato što su stvari postale lakše, zapravo upravo suprotno, već sam savladala vještinu davanja prioriteta.

Zašto to radim? Pa, započet ću tako što ću vam reći da sam, kad sam bila dijete, kad god me neko pitao koji je moj posao iz snova, odmah rekao PREDSJEDNICA i nastavila razgovarati o potrebnim reformama. Tadašnje okolonosti su bile zaista loše i prema mišljenju petogodišnje Desantile, očito sam ja bila rješenje svih tadašnjih problema i izazova. 😀 Ovo bi vam trebalo pokazati kakva sam osoba. Imam vrlo velika očekivanja od sebe, često veća od mogućih, hahaha.

Dakle, razlog zašto sam odlučila studirati na tri različita fakulteta u osnovi je taj što je u posljednjoj godini srednje škole većina mojih prijatelja već pronašla karijeru i znala šta želi biti i raditi u budućnosti. Dok ja, s druge strane, nisam imala pojma. Ne zato što mi se ništa nije svidjelo. Jednostavno zato što mi se svidjelo previše budućih zanimanja. Iako sam tokom života voljela prirodne nauke i provodila vrijeme istražujući različite teorije i sprovodila različita istraživanja, s druge strane, voljela sam i društvene nauke, ljude i raznolikost. Da, bilo bi lakše da sam se odlučila za jedno ili drugo, međutim, to nije bilo ono što sam željela. Nisam se željela ograničiti da bih kasnije požalila. Stoga sam, uz beskrajnu podršku svoje porodice, donijela ovu odluku.

2) Šta je „uspjeh“ po vašoj definiciji i kako ga postići?

Prema mom mišljenju, uspjeh je postizanje bilo kakvih ciljeva. Dugoročni uspjeh stvara se iz kratkoročnog uspjeha. Osjećam da smo često zaslijepljeni ovom idejom konačnog uspjeha i kao takvi ne vidimo svoja svakodnevna postignuća. Za mene uspjeh živi svaki dan punim plućima. Kao što mi je djed uvijek govorio, ne započinji dan bez niza dostižnih ciljeva (imajte na umu riječ „dostižnih“) i ne završavaj dan bez sumiranja svega postignutog.

Za mene je ključ uspjeha vjerovati u sebe (koliko god to zvučalo kao kliše) i ne gledati na ovaj svijet kao na konkurenciju s drugima. Mislim da ste jedina osoba s kojom biste se trebali takmičiti. Prestanite se pokušavati motivirati uspoređujući svoj uspjeh s drugima, prestanite se vući prema dolje i pokušajte postići stvari koje ne želite, samo zato što želite dokazati vlastitu vrijednost! Na kraju, ako ostvarite svoj puni potencijal, postići ćete ono što želite, a zajedno sa drugim uspješnim osobama moći ćete čak i poboljšati svijet bez obzira na vaš cilj. Svi imamo nešto za ponuditi, a to moramo postići međusobnom saradnjom.

Dodatno, vjerujem da su konzistentan rad i ustrajnost jako bitni. Nemojte se bojati tuđih uspjeha, prihvatite ih i budite sretni zbog toga. Naravno, upravljanje vremenom je također presudno. Iskoristite svoje vrijeme pametno i vjerujte mi da ćete imati vremena ispuniti svoje lične i profesionalne ciljeve (pročitajte ponovo moj odgovor na prvo pitanje 😀 ). Dajte sve od sebe, ali budite okruženi onima koje istinski volite. Izbacite toksičnost iz svojih života i iskoristite svoje vrijeme za stvari koje su važne. Usrećite ljude, budite aktivni, podržite i budite podržani. Ne propustite zabavna porodična putovanja, prohladne večeri vikendom sa svojim prijateljima, gledajte filmove, dokumentarce … čitajte što više možete, pjevajte, plešite, idite u prirodu, plešite na kiši i uživajte u svim sitnicama. Ne bojte se voljeti i biti voljeni. Imate vremena za sve, a sve što uradite nadopunjuje jedno drugo. Dakle, nemojte nikada pomisliti da time gubite vrijeme. Uživajte u malim stvarima, budite zahvalni, vjerujte procesu i budite uspješni. Budite uspješni onakvi kakvi želite biti i odaberite put koji vas čini sretnim i ispunjenim. Na ovaj način nećete samo usrećiti sebe, već i sve ljude koji vas istinski cijene. <3

3) Od srca vam hvala što ste članica Bellspiration kluba i što s nama dijelite svoja iskustva u narednim sedmicama i inspirišete nas! Kakva su vaša očekivanja od Bellspiration kluba?

Radujem se susretu sa ostalim članovima/članicama i stvaranju novih prijateljstava sa uspješnim i inspirativnim ljudima koji žive na Balkanu <3

Štoviše, radujem se što ću podijeliti informacije o sebi i bila bih sretna ukoliko bi me kontaktirali ljudi koji čitaju vaš blog. Jedan od mojih najvećih ciljeva u životu je koristiti svoje iskustvo i znanje za pomaganje drugima. Posebno onima koji sada prolaze kroz dilemu izbora karijere. Voljela bih im pomoći, jer je to ono kroz što sam nedavno prošla. To mi je bilo najteže razdoblje u životu i znam kako je teško. Međutim, molim vas, ne uzimajte to baš kao nešto strašno. Pa, šta ako ste jednu godinu proveli proučavajući nešto, a zatim otkrili da to nije ono što želite? Uvijek postoji još jedna godina za ponovno pokretanje. Znanje koje ste stekli nikad se ne troši.

Vjerujem da je odnos našeg društva prema mladima (tretirati ih kao djecu i učiniti sve za njih do posljednje godine srednje škole, a zatim pritiskati da sami donose najveću odluku u svom životu. Još gore, drugi scenarij u kojem roditelji čak ni ne dopuštaju svojoj djeci da odluče i umjesto toga izaberu karijeru u njihovo ime!) nije u redu. Mislim da smo toliko zapeli s mišlju da nam jedna odluka određuje život i nema povratka. Da, ta je odluka važna, međutim, to nije odluka o životu ili smrti. Beskrajne su mogućnosti, a ne vjerujem da ćemo u svojim životima zauvijek imati samo jedno zanimanje.

Dakle, samo slijedite svoje snove i budite fleksibilni. Također, molim vas, molim vas, molim vas, poslušajte tuđe savjete, i više od svega, slušajte sebe. Bez obzira na posao iz snova, možete i imat ćete sjajan život ako se za njega potrudite!

Hvala vam puno na ovoj prilici Belma. Nadam se da ću kao dio vašeg kluba postići da budem Bellspirative :)))

bellspiration.blogspot.com