Banja Luka: Pratite koncentracije polena na sajtu Grada

Grad Banja Luka omogućio je sugrađanima da putem tzv. polenskog semafora na internet stranici Grada prate podatke o koncentraciji aeroalergenog polena, sa prognozom za tekuću sedmicu.

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu već je započelo, a redovni izvještaji, koje za Grad obavlja Poljoprivredni institut Republike Srpske dostupni su na sajtu Grada.

Kako je nastupila vegetaciona sezona, podaci sa „polenskog semafora“ svakako su korisni za sugrađane alergične na polen biljaka.

-Osim svoje osnovne biološke funkcije u procesu oprašivanja, polen je jedan od najznačajnijih bioloških izvora alergena. Veoma važna preventivna mjera i pomoć osobama alergičnim na polen je redovno informisanje o stanju i prognozi polena u vazduhu. Mjerenje polena u našim uslovima trajaće sve do prvih dana novembra – istakli su stručnjaci iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Napominju da je količina polena u vazduhu najviša kada je toplo i suvo vrijeme sa slabim vjetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana.

Savjeti za osobe alergične na polen

  • Ako je koncentracija polena na koju ste alergični umjerena ili visoka, izbjegavajte izlazak tokom sunčanog i vjetrovitog vremena između 12.00 i 18.00 časova.
  • Ako ipak morate boraviti na otvorenom, nakon povratka kući, operite ruke, istuširajte se, operite kosu, presvucite odjeću kako biste spriječili unošenje polena u prostor gdje boravite.
  • Ako ste u mogućnosti, najbolje je boraviti u zatvorenim i klimatizovanim prostorima.
  • Za odlazak u prirodu izaberite dan poslije kiše, jer su tada koncentracije polena u vazduhu najniže.

Izvor: banjaluka.rs.ba