Bajkoviti otočić Ada na rijeci Buni prava je oaza mira za savršen odmor u prirodnom okruženju

Naša zemlja obiluje prirodnim ljepotama koje su idealne za kratke odmore i bijeg iz gradske vreve i užurbanog života. Jedno takvo mjesto je i Blagaj u blizini Mostara.

Kroz malo hercegovačko mjesto Blagaj protiče rijeka Buna, a najpoznatije je po tekiji koja svake godine privuče veliki broj posjetitelja kako domaćih tako i stranih.

Može se reći da je Blagaj najpoznatije selo u našoj zemlji, ali osim tekije i tzv. vjerskog turizma, ovo mjesto mnogima je privlačno zbog toga što pruža odmor u mirnom okruženju uz netaknutu prirodu.

U Blagaju se skriva i jedan bajkoviti otočić Ada na Buni koji je istinska oaza mira gdje možete pobjeći od gradske vreve i uz žubor rijeke zasigurno “napuniti svoje baterije”.

Ovo je idealno mjesto i za gurmane jer mogu uživati u gastronomskoj ponudi ovog mjesta, kao i u tradicionalnim slasticama kakva je i poznata hercegovačka smokvara. Oni koji svoj odmor zamišljaju uz neke aktivnosti, osim šetnje i obilaska kulturno-historijskih znamentiosti, u Blagaju se mogu okušati i u vožnji kajakom te uživati u krajoliku, razgledanjem iz rijeke Bune.

Za ljubitelje fotografije i društvenih mreža ovo mjesto također nudi obilje lokacija na kojima možete napravit predivne fotografije. Na otočiću Adi možete snimiti “instagramične” fotografije na ljuljački, ali i u kajaku.

Ne treba zaboraviti da se iznad Blagaja nalazi i srednjovjekovni grad. Sagrađena je na visokoj krškoj stijeni, na nadmorskoj visini od 310 m i iznad izvora rijeke Bune.

Podigao ga je herceg Stjepan u srednjem vijeku, a danas privlači brojne posjetitelje. Pogled na Hercegovinu koji se pruža sa njega, plastično govori o moći ovog mjesta i njenoj važnosti u historiji. Stojeći na zidovima i gledajući dolinu, lako možete osjetiti dah nekih zaboravljenih vremena.

Izvor: klix.ba

Related Posts

Aktivizam mi je spasio život

Merima Osmanović, predsjednica Udruženja mladih „Trik“ Kalesija Kad je kao sedmogodišnja djevojčica doživjela nesreću u kojoj je pretrpjela udar struje, usljed čega je doživjela kliničku smrt i bila u komi 48 sati, sa procijenjenih 80% invalidideta niko u porodici, pa ni sama, nije vjerovala u svijetlu budućnost za sebe. Zbog ovog izrazito teškog perioda djetinjstva, Merima Osmanović […]

Projekat “Hollywood u svakom selu”

 Projekcijom filma okončan je projekat “Hollywood u svakom selu” podržan od Fondacije tuzlanske zajednice. U okviru projekta “Borba protiv pandemije Covid 19 kroz filantropiju i solidarnost” Udruženje mladih “Baum” pripremilo je i uz podršku Fondacije uspješno reliziralo online kampanju prikupljanja novca na platformi doniraj.ba. Projekat “Hollywood u svakom selu” bio je prilika da se filmska umjetnost približi[…]