Baeoura neretvaensis: U Neretvi pronađena nova životinjska vrsta, objavljen i snimak

Povodom Dana planete Zemlje, koji je obilježen 22. aprila, Centar za životnu sredinu objavio je da je naša planeta bogatija za jednu novu vrstu pod nazivom Baeoura neretvaensis, a ime je dobila po Neretvi, rijeci na kojoj je i pronađena.

“Danas je 22. april, Dan planete Zemlje, a tim povodom, danas simbolično objavljujemo da je naša planeta odnedavno zvanično bogatija za jednu novu vrstu koja nosi ime po Neretvi, našoj rijeci na kojoj je i pronađena: Baeoura neretvaensis.

Naime, tokom Sedmice nauke, odnosno istraživanja gornjeg toka Neretve, u kojem je 2022. godine učestvovalo preko 50 naučnika, otkriveno je preko 1300 vrsta. Među njima je osam novih vrsta za nauku, a do sada je potvrđena prva – Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka zvanična potvrda. Novootkrivena vrsta je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera).

Živi svijet, flora, fauna i fungia planete Zemlje čine našu planetu živom. Zato čuvajmo svaku vrstu, i novu i staru, čuvajmo i zaštitimo planetu svaki dan, a ne samo danas!

Više detalja možete pročitati u tekstu OVDJE“, saopćili su iz Centra za životnu sredinu.

Izvor: radiosarajevo.ba