Aktivnosti RAZ u 2022 godini

Razvojna agencija u toku 2022. godine realizovala je niz projekata iz svoje oblasti a značajan dio usmjeren je na unapređenje poduzetničke infrastrukture u poslovnom inkubatoru. Uzimajući u obzir brojne potrebe poslovnog inkubatora, prednost su imali manji infrastrukturni projekti čiji je cilj unapređenje sistema centralnog grijanja i uslova za rad biznis centra za MSP, osiguravanje zaštite od požara te opremanje prostorija inkubatora kako bi se osigurali kvalitetniji uslova rada MSP-a.

Unapređenje infrastrukture u Poslovnom inkubatoru

Projektom „Unapređenja poduzetničke infrastrukture” izvršeno je podizanje kapaciteta kotlova te povećanje efikasnosti korištenja energenata, te tako, osim zamjene kotla na čvrsto gorivo, postavljen je i kotao na pelet kapaciteta 100 kW kako bi se osigurala kvalitetna isporuka toplotne energije. Ukupna instalirana snaga kotlova iznos 190 kW.

Projekat je predviđao i izradu elaborata zaštite od požara te nabavku protiv požarne opreme kako bi se dodatno zaštitila imovina te poslovanje inkubiranih preduzeća. Vrijednost projekta iznosi oko 19.000,00 KM a isti je podržan od strane Federalnog Ministarstva Razvoja Poduzetništva i Obrta. Konstantnom težnjom za unapređenje uslova u kojima rade MSP u inkubatoru, izvršene su i adaptacije objekata i poslovnih prostora,te sanacija hidrantske mreže poslovnog inkubatora.

Projekat podrške za MSP

Realizovan je i projekat u vrijednosti od oko 12.000 KM, koji je podržan od Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog Kantona kojim je unaprijeđen kvalitet usluga Biznis centra za MSP. Projektom je izvršena nabavka laptopa, projektora i prateće opreme za potrebe edukativnih programa. Kroz ove aktivnosti stvoreni su uslovi za održavanje edukativnih programa za MSP u 2023 godini.

STEM Akademija

Osim infrastrukturnih projekata, u agenciji ove godine počela je sa radom i STEM Akademija, odnosno cjelokupan program obrazovanja za mlade u STEM produčijima (Nauka, Tehnologija, Inženjerstvo, Matematika). Projekat STEM Akademije vrijedan je preko 40.000,00 KM. Prema riječima Direktora RAZ:

„Ovaj program posvećen je mladima, kao rezultat težnji da se isti pripreme za izazove koje nosi tehnološki napredak današnjice. Kroz STEM kurseve u 8 nivoa, mladima se prenose znanja iz robotike, matematike, programiranja, tehnologija u oblaku, inženjerstva i logike, tako da s ponosom možemo reci da je to program koji će unaprijediti kompetencije i znanje polaznika, a naš cilj je da u Zavidovićima obrazujemo buduće prvake iz STEM oblasti“.

Kroz program STEM akademije polaznici će imati priliku koristiti originalnu i modernu opremu, odnosno robote, kontrolere, mikroprocessore što im daje dodatnu motivaciju za napredak.

Aktivnosti podrške za OCD

Projektne aktivnosti nisu ograničene samo na inkubator, agencija kroz svoj rad nudi podršku OCD kroz podršku u pisanju projekata male vrijednosti, te tako su u toku 2022 godine izrađeni projektni prijedlozi ukupne vrijednosti oko 60.000,00 KM čiji je stepen realizacije veoma visok. Ovom prilikom pozivano OCD da se pridruže timu Razvojne agencije kako bi zajedničkim snagama i ciljevima ostvarili što efikasnije rezultate a aktivnosti usmjerili na razvoj lokalne zajednice i kapaciteta OCD-a.

Podrška za poljoprivredne proizvođače

Agencija pruža podršku i u sektoru poljoprivrede, u toku je realizacija projekta Podrške i unapređenja poljoprivredne proizvodnje, čija je vrijednost preko 66.000 KM a koji za cilj ima nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme za potrebe poljoprivrednih proizvođača sa područja Grada Zavidovići. Projekat je podržan od Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK i Grada Zavidovići, a korisnici su učestvovali sa najmanje 40% sredstava. S obzirom da je provedba projekta u toku, više informacija biti će dostupno po realizaciji.

U saradnji sa Gradom Zavidovići realizovane su i izložbe poljoprivrednih proizvoda i domaćih rukotvorina pod nazivom „Lokalni Zavidovićki proizvod“. Cilj izložbi prodajno-sajamskog karaktera je pružanje podrške malim proizvođačima i udruženjiima kroz priliku da prezentuju svoje proizvode i rukotvorine našim sugrađanima.

Viber zajednica

U toku 2022 godine uspostavljena je i viber grupa pod nazivom Razvojna Agencija Zavidovići dostupna na broju 061 704 834 čiji je cilj povećati pristup informacijama za MSP sektor i OCD. Na grupi su dostupni svi javni pozivi od interesa za naše sugrađane, kako za privredni sektor tako i za sve organizacije i udruženja. Osim pružanja informacija o prilikama, poticajima, javnim pozivima, Agencija pruža svaku vrstu podrške kod prijave na javne pozive. Trudimo se da svakodnevno olakšamo rad privrednog sektora a da istovremeno sve informacije budu dostupne.

Izvor: raz.ba