Aktivisti brojnih udruženja traže da se zaustavi izgradnja ‘Gornjih horizonata’

Aktivisti i aktivistkinje više udruženja i neformalnih grupa građana riječnog pokreta u Bosni i Hercegovini u subotu su u Blagaju prisutne građane informirali o pogubnim utjecajima eventualne potpune realizacije kontroverznog projekta “Gornji horizonti”, o kojem, kako kažu, šira javnost nedovoljno zna.

Razvijan 50-ih godina prošlog vijeka, složeni hidroenergetski projekat Gornji horizonti sastoji se od tri velike hidroelektrane, akumulacijskih bazena, te kanala i tunela kojima se sakuplja voda slivnog područja Neretve te, zbog energetskog iskorištavanja, preusmjerava u slijev Trebišnjice, nekada najveće evropske ponornice. Realizacija ovih zahvata planirana je na područjima opština Nevesinje, Bileća, Berkovići i Gacko, s tim što će se najveći dio negativnih utjecaja manifestirati kroz smanjenje kapaciteta izvora rijeka Bune, Bunice, Krupe i Bregave, saopćeno je iz Fondacije ACT.

U konačnici, ako sve planirani zahvati u okviru “Gornjih horizonata” budu realizirani, iz slijeva Neretve godišnje će se prevoditi oko dvije milijarde kubnih metara vode u slijev Trebišnjice, što može ostaviti nesagledive posljedice po veći dio Hercegovine.

“Posljedično, ovo će dovesti i do smanjenja doticaja vode u povezane sljevove Bune, Bunice, Krupe i Bregave za najmanje 30 posto, što će imati negativan utjecaj na floru i faunu navedenih riječnih tokova, kao i cijele Hercegovine, s obzirom na to da bi moglo doći do značajnijeg prodora vode Jadranskog mora dublje u Hercegovinu, prema nekim procjenama čak i do Bunskih kanala”, ističu u saopćenju.

“Upućujem apel vlastima na svim nivoima da se uključe u rješavanje problema “Gornjih horizonata”, jer bi za Hercegovinu bilo katastrofalno da ostane bez pritoka Neretve. To ne smijemo dopustiti ni pod koju cijenu”, poručio je Oliver Arapović, predsjednik Ekološkog Udruženja “Majski cvijet”.

Aktivisti više udruženja podsjećaju i kako je neupitno da će realizacija ovog projekta imati utjecaj na prirodu i živote ljudi u cjelokupnom slijevu Neretve.

“Nikada, nikakve javne rasprave niti konsultacije s ljudima koji žive u dolinama Bune, Bunice, Krupe i Bregave nisu održane. Zanemarujući činjenicu, da će upravo oni prvi osjetiti posljedice realizacije ovog projekta, vlasti entiteta Republika Srpska su zanemarile su i svoju obavezu da informiraju sve one na koje bi ovakvi projekti mogli imati utjecaj u što ranijoj fazi projekta”, zaključili su.

(Fena)

Izvor: mostarski.ba