90 miliona dolara donacija za ideje i promjene širom svijeta.

Naziv projekta: The W.K. Kellogg Foundation: Racial Equity 2030

Poziv na hrabra i pravična rješenja za budućnost djece, njihove porodice i zajednice širom svijeta.

Šta je Racial Equity 2030?

Racial Equity 2030 je globalni izazov u čast 90. godišnjice W.K. Kellogg fondacije, odnosno poziv na hrabra rješenja za vođenje pravične budućnosti djece, njihovih porodica i zajednica. Ovaj izazov od 90 miliona dolara traži ideje s bilo kojeg mjesta na svijetu i prilagodit će ih sljedećem desetljeću kako bi transformirali sisteme i institucije koje podržavaju nepravdu. Predložene inicijative mogu biti riješenja za socijalne, ekonomske, političke ili institucionalne nejednakosti kojima danas svjedočimo. Pozivamo timove vizionara, agenata za promjene i vođe zajednica iz svih sektora.

Zašto je poziv za inicijative objavljen sada?

Rasna jednakost (Racial Equity) je vodeći izazov našeg vremena. W.K. Kellogg fondacija je decenijama radila sa zajednicama na unapređivanju rasne ravnopravnosti i angažmanu u zajednici. Danas smo svjedoci toga da je budućnost djece vezana za boju kože, okolnosti u kojima se nalaze njihove porodice ili ograničenja mogućnosti zbog sistemskih nejednakosti u njihovim zajednicama. Racial Equity 2030 je jedan od načina da se odgovori na taj izazov.

Pandemija je razotkrila nejednakosti u zdravstvu i dostupnim prilikama u društvu. Protest za rasnu jednakost iznjedrio je globalno negodovanje. Međutim, sistemi koji održavaju nepravdu/nejednakost i koji su je i kreirali, to su radili generacijama. Racial Equity 2030 je prilika za preispitivanje i izgradnju budućnosti u kojoj će se poboljšati jednakosti svih ljudi.

Ko ima pravo učestvovati u pozivu?

Racial Equity 2030 je poziv za timove iz bilo kojeg dijela svijeta. Predložene ideje/inicijative moraju odražavati vrijednosti rasne ravnopravnosti i pravde. Predloženu inicijativu mora voditi tim koji se usredsređuje na proživljeno iskustvo i uključuje zajednice najbliže problemima kao vođe u projektu.

S obzirom na globalnu prirodu problema, projektne prijedloge morate poslati na engleskom jeziku. Priznajemo i razumijemo prepreke koje ovo postavlja onima kojima engleski nije prvi jezik. Međutim, zbog višestrukih postupaka pregleda i revizije panela stručnjaka/kinja, engleski jezik je odabran kako bi se osigurala dosljednost svih dostavljenih projektnih prijedloga, te smanjio rizik od pogreške u prijevodu ili pogrešnog tumačenja aplikacije. S namjerom smo angažirali stručnjake/kinje kako bismo osigurali prisutnost globalnih perspektiva i znanja. Hvala vam na razumijevanju.

Odabrane inicijative će dobiti grantove za planiranje i tehničku pomoć, tako da su ideje u početnoj fazi kao i u srednjoj fazi implementacije prihvatljive.

Također, iako ohrabrujemo sve organizacije da apliciraju, svi projekti moraju imati dobrotvornu svrhu da bi mogli učestvovati. Molimo pogledajte pravila poziva za više informacija o kriterijima.

Koliko grantova će biti dodijeljeno u sklopu Racial Equity 2030?

Panel stručnjaka/kinja će odabrati do deset finalista koji će dobiti grant od 1 milion dolara za planiranje, zajedno s devet mjeseci podrške u izgradnji kapaciteta za daljnji razvoj njihovog projekta i jačanje njihovih aplikacija. Finalni dobitnici granta će biti odabrani iz grupe od 10 finalista.

Racial Equity je višefazni poziv za finansiranje inicijativa koji će na kraju procesa imati tri dobitnika granta po 20 miliona dolara, a najmanje dva dobitnika granta po 10 miliona dolara. Grantovi će se isplaćivati u periodu od devet godina kako bi se podudaralo sa 100. godišnjicom W.K. Kellogg fondacije.

Kako bi izabrali najbolje inicijative, svi dostavljeni prijedlozi će proći kroz postupak evaluacije.

Više informacija dostupno ovdje.