650 učenika iz Novog Sarajeva boravilo u Srebrenici

Općinski načelnik, dr. Hasan Tanović, predsjedavajuća Općinskog vijeća, Danijela Šahat i dopredsjedavajući Općinskog vijeća, Nedim Salihagić u društvu učenika i nastavnika iz deset novosarajevskih osnovnih škola prisustvovali su historijskom času u Srebrenici koji je realiziran uz podršku Općine Novo Sarajevo.

Dolinu nišana u Potočarima posjetilo je blizu 650 učenika devetih razreda u pratnji 35 nastavnika osnovnih škola iz Novog Sarajeva. Obišli su muzej koji čuva sjećanje na 8.372 izgubljena života u Srebrenici, a potom pogledali i film o genocidu u Srebrenici. 

Ova aktivnost već treću godinu zaredom realizira se uz podršku Općine Novo Sarajevo i JU “Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo” kroz projekat “Vanškolske aktivnosti”. 

Općina Novo Sarajevo kontinuirano podržava Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i same povratnike. 

Od trenutka dolaska ove administracije na čelo Općine uvedena je praksa pružanja podrške Memorijalnom centru Srebrenica direktnim izdvajanjem sredstava u iznosu od 15.000 KM iz budžeta Općine. 

Posebnu pažnju i podršku Općina pridaje povratnicima Bošnjacima, učenicima Edukativnog centra Nova Kasaba, Područnoj školi Potočari i mališanima iz vrtića “Poletarac” iz Srebrenice. 

Drugu godinu zaredom iz općinskog budžeta izdvajaju se i značajna sredstva za poboljšanje uslova i unapređenje rada Edukativnog centra koji je područna škola OŠ “Malta”, te je ove kao i prošle godine za ove namjene izdvojeno 5.000 KM.

Prvoj osnovnoj školi Srebrenica prošle godine donirana su i sredstva za sanaciju sistema centralnog grijanja u Područnoj školi Potočari, a u cilju stvaranja boljih uslova za boravak učenika u ovoj školi u zimskom periodu.

Ova posjeta obavezuje nas i nove generacije da sačuvamo istinu o srebreničkom genocidu, dok s druge strane Općina Novo Sarajevo još jednom potvrđuje svoje opredjeljenje za očuvanjem kulture sjećanja.

Izvor: novosarajevo.ba