2,1 mil KM za turističke projekte u Kantonu Sarajevo, prijave u toku

Turistička zajednica Kantona Sarajevo oglasila je u ponedjeljak, 8. aprila, javni poziv za sufinansiranje projekata od značaja za turizam u Kantonu Sarajevo. Kako se navodi u dokumentaciji, za sufinansiranje projekata u ovoj oblasti predviđen je budžet od 2,1 mil KM, a TZKS će, kako se navodi, sufinansirati projekte u iznosu do maksimalno 50% ukupnog iznosa za realizaciju projekta.

Planom TZKS, za sufinansiranje projekata koji će razviti, unaprijediti, obogatiti ili promovisati specifične turističke proizvode u oblasti kulturnog i istorijskog turizma, vjerskog turizma, outdoor, ruralnog i ekološkog turizma, kao i ostalih specifičnih oblika ove djelatnosti (gastro turizam, halal turizam, zdravstveni, poslovni itd.) predviđeno je 657.000 KM. Oni koji konkurišu za sredstva TZKS moraće da obezbijede minimum 20% novca potrebnog za predloženi projekat. Projekti iz pomenutih oblasti turizma, po dokumentaciji, trebalo bi da se realizuju od aprila 2024. do januara 2025. godine.

Za projekte kojima se obilježavaju značajni datumi i događaji u KS, kao što su Dan grada Sarajeva, Međunarodni dan i Evropska noć muzeja, obilježavanje godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu, godišnjice Sarajevskog atentata, Svjetskog dana turizma, Međunarodnog praznika rada itd., u ovom oglasu TZKS predviđen je iznos od 100.000 KM. Vremenski okvir za realizaciju projekta je april 2024 – februar 2025.

Što se tiče ljetnjih aktivnosti, kako bi se turisti dodatno motivisali da posjete Kanton Sarajevo, a i u njemu duže zadržali, dio novca biće izdvojen za projekte koji se održavaju na otvorenom, odnosno za Sarajevo Summer Fest. Kako se navodi u dokumentaciji, za bogaćenje sadržaja i stvaranje novih u okviru Sarajevo Summer Festa biće izdvojeno 700.000 KM. Minimalno vlastito učešće predlagača projekta je 30% ukupne vrijednosti projekta, a projekti bi trebalo da se realizuju od maja do oktobra ove godine.

Za promociju brenda Visit Sarajevo kroz sport, kako se navodi u javnom oglasu, biće izdvojeno 650.000 KM. Predviđenim projektima bi Kanton Sarajevo trebalo da se promoviše kao sportska destinacija, a vrijeme za realizaciju projekata je mart 2024. – februar 2025. Oni koji konkurišu za sredstva TZKS trebalo bi da obezbijede minimum 20% iznosa predviđenog za cjelokupni projekat.

Rok za podnošenje prijava je 18. april, a odluka o odabiru korisnika za sufinansiranje biće donijeta najkasnije od dana zatvaranja javnog poziva, navodi se u dokumentaciji. Odluka o izboru biće objavljena na veb-sajtu TZKS u roku od pet dana od dana donošenja odluke.

Više od uslovima konkursa, načinima prijave, kao i kriterijumima za izbor, možete pročitati OVDJE.

D. S. G.

ba.ekapija.com