15 milijuna KM za stambeno kreditiranje mladih

Vlada tvrdi da će, kao i prethodne, i današnja odluka u značajnoj mjeri doprinijeti nastavku rješavanja egzistencijalnih pitanja stanovništva…

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, donijela Odluku kojom se odobrava kredit Union banci d.d. Sarajevo po subordiniranim uvjetima iz sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2023. godinu u iznosu od 15.000.000 KM.

Sredstva će, kako je priopćila Vlada F BiH nakon sjednice, se koristiti za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja, a odobrena su Union banci na kreditnoj osnovi s rokom dospijeća od 25 godina, te fiksnom kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje.

Vlada tvrdi da će, kao i prethodne, i današnja odluka u značajnoj mjeri doprinijeti nastavku rješavanja egzistencijalnih pitanja stanovništva, što će utjecati na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji.

”Kako se navodi u obrazloženju današnje odluke, od pokretanja ove linije za mlade 2018. godine, ukupno je odobreno i isplaćeno stambenih kredita za 1.394 korisnika u iznosu od 144.227.179 KM. U prošloj godini formiran je kreditni portfolio za fizička lica, čiji rezultat je 231 odobreni kreditni zahtjev u ukupnom iznosu od 30.209.092 KM, a prosječan iznos kredita po zaprimljenim zahtjevima je 132.745 KM”, navela je Vlada.

Dodaje se kako je prosječna starosna dob korisnika kredita je 30,4 godine. Korisnici su iz više od 32 grada i naselja u Federaciji BiH.

Obrazloženo je i da su ciljnoj skupini ponuđeni najkonkurentniji uvjeti na tržištu uz nominalnu kamatnu stopa od 2,99 posto koja je fiksna do kraja otplate kredita, uz mogućnost njenog dodatnog umanjenja po rođenju djece, što je, kako je obrazloženo, jedinstvena ponuda na tržištu. Po ovom osnovu umanjena je kamatna stopa za 141 klijenta banke.

Naime, Vlada već šestu godinu uzastopno putem Union banke, čiji je većinski vlasnik, izdvaja 15 milijuna KM za plasiranje povoljnih stambenih kredita mladima.

”Posljednjih pet godina ovaj udruženi kreditni fond iznosio je ukupno 30 milijuna KM godišnje (po 15 milijuna KM Vlada FBiH i Union banka). Federalno ministarstvo financija ovlašteno je da uime Vlade FBiH zaključi Ugovor o kreditu po subordiniranim uvjetima s Union bankom, a za potpisivanje ovog ugovora ovlaštena je federalna ministrica financija”, navedeno je.

Izvor: bljesak.info