Znate li kako je popularno sarajevsko šetalište Dariva dobilo ime?

Na istočnom ulazu u Sarajevo, na prostoru između Bentbaše i Kozije ćuprije, nalazi se Dariva, popularno lokalno šetalište.

Ovo najstarije sarajevsko šetalište prolazi kroz nekada teško prohodni kanjon rijeke Miljacke, čija je ljepota Sarajlijama postala vidljiva tek gradnjom uskotračne pruge u vrijeme Austro-ugarske monarhije.

Davne 1884. godine u Sarajevo se doselio Austrijanac Jozef Da Riva te se naselio na prostoru gdje se Mošćanica ulijeva u Miljacku.

U sarajevski privredni život tog vremena ušao je tako što je napravio skladište te tadašnja gradilišta Sarajeva počeo snabdijevati građevinskim materijalima.

Omiljeno sarajevsko šetalište

Omiljeno sarajevsko šetalište

Kao trgovac se obogatio pa je 1889. godine na tom mjestu sagradio kuću i gostionicu u kojoj je prvi u gradu služio vino. U neposrednoj blizini kuće Da Riva je u brdu iskopao prostorije za vlastitu vinariju te je na jedinstven način spojio kafanu s podrumom u kojem je skladištio vino. Tako je Da Riva postao prvi sarajevski vinar s autentičnom vinarijom koja je postojala sve do 1918. godine.

Na mjestu gdje se nalazila njegova gostionica, Da Riva je napravio izletište i kupalište za Sarajelije s branom na vodi i elementima koji su doprinosili ambijentalnom ugođaju ovog izletišta.

Ovo mjesto je danas jedno od najpoznatijih sarajevskih šetališta i izletišta u neposrednoj blizini grada. Jozef Da Riva umro je u Sarajevu i sahranjen je na groblju Sv. Mihovil, a po njemu je šetalište dobilo ime – Dariva.

Uz ovu šetnicu posađen je drvored “Aleja ambasadora” sa preko 200 stabala lipe, koja su svojim rukama posadile diplomate na službi u BiH.

Prostor je bajkovit, a dok ima dnevnog svjetla ispunjen je uživaocima prirodnih ljepota, relaksacije i rekreacije. Mirno je za šetnju i promatranje prirodnih znamenitosti, poput stijene prirasle srcu mnogim alpinistima – Dariva, no tu je još jedno mjesto na kojem penjači stavljaju na kušnju svoje mogućnosti – Babin zub, visoka tanka špicasta stijena, koja slijedi nakon izlaska iz starog austrijskog tunela.

Izvor: klix.ba