Značaj klimatskih akcija u lokalnim zajednicama

Klimatske promjene i globalno zagrijavanje su naša realnost, a samim tim, zahtijevaju akcije u kojima je bitno djelovanje svih sfera društva. Kroz protok informacija koje svakodnevno dobivamo, možemo primijetiti da, iako se često fokusiramo na međunarodne sporazume i državne politike, klimatske akcije u lokalnim zajednicama imaju ključnu ulogu u borbi protiv klimatske krize. Bez obzira na svoje akademsko usmjerenje, ili sferu interesovanja, mladi ljudi imaju jedinstvenu priliku da se aktivno uključe i naprave značajnu razliku u svojim zajednicama kroz aktivan rad na održivom razvoju.

ŠTA SU LOKALNE KLIMATSKE AKCIJE?

Lokalne klimatske akcije se odnose na mjere poduzete na nivou zajednica, opština i gradova kako bi se smanjio negativan uticaj na okoliš, ali i prilagodilo klimatskoj krizi. Jedan od ključnih aspekata klimatskih akcija je adaptacija – održivo prilagođavanje trenutnoj klimatskoj krizi, a jedan od dobrih primjera jeste ulaganje u infrastrukturu koja služi za efektivnu i sigurnu zaštitu od prirodnih katastrofa. Primjer adaptacije je i izgradnja, ali u ulaganje u razvoj zelenih krovova – inicijativa koja služi za smanjivanje temperature u urbanim područjima; biljke apsorbiraju sunčevu energiju a ispuštaju vodu, što hladi površinu i okolni zrak, a samim tim se ublažavaju uticaj zagađenog zraka i padavina.

Ovakve akcije također mogu uključivati podizanje svijesti o klimatskim promjenama, povećanje energetske efikasnosti, promociju obnovljivih izvora energije, smanjenje otpada, održivu mobilnost i povećanje zelenih površina. Postoje različiti načini na koje ti, kao aktivna individua, u svojoj lokalnoj zajednici možeš učestvovati u promovisanju i razvoju klimatskih akcija.

NA KOJI NAČIN SE MOŽEŠ UKLJUČITI?

Prvi korak je razumijevanje klimatskih promjena i njihovih utjecaja na kontekst tvoje lokalne zajednice. Zapitaj se da li u svojoj zajednici primjećuješ zagađenje zraka, rijeke ili tla za koje imaš ideju? Ili primijećuješ ekstremne vremenske uslove tokom različitih godišnjih doba – poput toplotnih valova? Ključno je identifikovati određen problem u lokalnoj zajednici, jer je to esencijalni dio razumijevanja lokalnog konteksta. Nakon identifikacije problema, slijedeći korak je izučavanje problema kroz dostupne i kredibilne resurse, što svakako uključuje tradicionalne i moderne medije.

Svakako, edukacija i podizanje svijesti su ključni jer informisanost je ključ za poduzimanje svrsishodnih akcija. Također, dijalozi, diskusije i razgovori sa drugim mladim ljudima u samoj lokalnoj zajednici, ali i organizovanje radionica, predavanja ili online kampanja može pomoći u edukaciji članova i članica tvoje zajednice o važnosti klimatskih akcija i proaktivnog djelovanja.

Kao jedna od ključnih klimatskih akcija, primjena energetski efikasnih tehnologija i praksi u domaćinstvima, školama, zgradama i javnim ustanovama značajno doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova. Nadalje, inicijative poput implementacije programa reciklaže i smanjenja korištenja plastike pomaže smanjiti količinu otpada koji završava na deponijama, dok promocija biciklizma, korištenja javnog prevoza i drugih ekološki prihvatljivih načina kretanja smanjuje emisije iz saobraćaja.

Također, promocija povećanja broja parkova, lokalnih vrtova i drveća poboljšava kvalitetu zraka i smanjuje efekt urbanih toplotnih otoka. Volontiranje i aktivizam su drugi najvažniji način za uključivanje mladih u klimatske akcije. Uz pridruživanje lokalnim ekološkim organizacijama, što omogućava mladima da volontiraju i aktivno učestvuju u projektima usmjerenim na zaštitu okoliša, mladi također mogu organizovati vlastite klimatske akcije, koje za početak mogu biti čišćenje i razvrstavanje otpada, sadnja drveća ili kampanje za smanjenje otpada, ovisno o lokalnom kontekstu. Također, učestvovanje u procesu donošenja lokalnih politika ti može pružiti priliku da direktno utičeš na donošenje odluka koje promovišu lokalni održivi razvoj.

Povezivanje s lokalnim vlastima i organizacijama, kao i zagovaranje za donošenje održivih klimatskih politika također ima značajan uticaj.

PRIMJERI IZ PRAKSE KOJE SVAKO MOŽE DA PREDUZME

Uvođenje praktičnih promjena u svakodnevnom životu je još jedan ključni korak. Možeš koristiti energetski efikasne uređaje, isključivati elektroniku kada je ne koristiš, i birati lokalno uzgojenu hranu, ali i izbjegavati proizvode s previše plastične ambalaže. Također, korištenje bicikla ili javnog prevoza umjesto automobila također doprinosi održivosti u svakodnevnom životu.

Učestvovanje u lokalnim projektima ili inicijativama na nivou svoje lokalne zajednice je veoma bitan korak. Uključi se u školske projekte koji promovišu održivost, kao što su školski vrtovi s biljem koje će koristiti tvoji vršnjaci i vršnjakinje, programi učenja o reciklaži, ali i energetska efikasnost. Organizovanje zajedničkih inicijativa s  članovima i članicama tvoje zajednice ti omogućava da zajednički radite na projektima održivosti, koji uključuju različite aspekte. Podizanje svijesti o klimatskim promjenama u tvojoj lokalnoj zajednici je odličan korak!

Inspiraciju možeš pronaći u primjerima mladih širom svijeta koji su napravili nevjerovatne promjene u svojim lokalnim zajednicama. Greta Thunberg i pokret ‘Fridays for Future’ su potaknuli milione mladih širom svijeta da od svojih vlada zahtijevaju uvođenje efektivnih klimatskih akcija.

Mladi u Puneu, Indiji, udružili su se kako bi očistili Mula-Mutha rijeku, organizujući redovne akcije čišćenja i podizanja svijesti o zagađenju vode.

Još jedan od pozitivnih primjera jeste grupa učenika i učenica u San Franciscu, koji su osnovali inicijativu za smanjenje upotrebe plastike u školama, što je dovelo do značajnog smanjenja plastičnog otpada.

Lokalne klimatske akcije su od vitalnog značaja za globalnu borbu protiv posljedica prouzrokovanih klimatskim promjena. Kroz edukaciju, podizanje svijesti, aktivizam, učestvovanje u procesima donošenja odluka, ali i svakodnevnim praktičnim promjenama, možeš doprinijeti stvaranju održivije budućnosti.

S uključivanjem u lokalne klimatske akcije, ne samo da učestvuješ u zaštiti okoliša i razvoju klimatskih akcija, već gradiš otpornije, zdravije i pravednije zajednice za sve.

Izvor: rolify.com