Žene su jedne drugima vjetar u leđa

„Žene mira“ odaslale poruku „Mir počinje praštanjem“

Pored brojnih aktivnosti i projekata koje su realizovali, članovi i članice Udruženja „Fojničani“, uložili su sate i sate volonterskog rada i u izgradnju Volonterskog centra za socijalnu inkluziju. Dio objekta Područne škole Bradići, devastiran u poplavi 2014., pretvoren je u multifunkcionalan prostor, prilagođen i osobama s invaliditetom. U ovom centru svoj prostor za rad imaju i mjesna zajednica i druge organizacije koje djeluju na ovom području, a njegovu izgradnju pomogli su resorna kantonalna i federalna ministarstva te lokalna vlast. Upravo u ovom prostoru svoje prve aktivnosti realizovale su „Žene mira“, Fojničanke, Bošnjakinje i Hrvatice. Na ideju da se organizuju, došle su sasvim spontano, kroz brojne akcije koje su realizovale, počev od volonterskih eko akcija na uređenju same Fojnice, uklanjanju smeća uz lokalni put, pa do organizacije „Fojničkih susreta“ tokom ljeta s ciljem da se ova mala, ruralna sredina, promoviše u kulturnom i turističkom pogledu. Kao „žene mira“ sa aktivnostima su počele 2000.godine, nije bilo teško, jer sve su iskreno željele vratiti povjerenje narušeno u ratnim godinama. Podršku su prije svega imale u rukovodstvu Udruženja građana „Fojničani“, svojim prijateljima i komšijama, lokalnim vlastima, ali i međunarodnim organizacijama.

„Znamo da je važan aspekt našeg rada na ovom području socijalna inkluzija i pomirenje, jer ovo je područje opterećeno minskim poljima, ovdje su se nekada nalazile i linije razgraničenja. Ljudi su pretrpjeli brojne traume. I to je bio jedan od razloga da ujedinimo mještanke u ‘Žene mira’. U ovom centru one su sašile hljadu cekera sa mirovnim porukama i podijelile ih u vjerskim objektima u Maglaju, Žepču i Sarajevu. Bez zajedništva ne može biti ni napretka u društvu“, naglasio je Davor Šupuković, sekretar Udruženja.

Žene pokazale istrajnost da nauče nešto novo

U Volonterskom centru za socijalnu inkluziju u Fojnici, organizovani su treninzi  u okviru projekta “Žene mira: Misija Mira”. Uduženje građana „Fojničani“ je ovaj projekat implementiralo uz financijsku podršku Ekumenske inicijative žena koja je posvećena osnaživanju uloge žene u jačanju civilnog i međureligijskog dijaloga, te izgradnji mira i pomirenja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu i u Srbiji. Dobijena su sredstva od 14.000 KM, a projekat je trajao devet mjeseci. Dio sredstava iskorišten je za nabavku 20 šivaćih mašina. Žene iz naselja Fojnica, Bradići, Tomići, Globarica i Komšići su pokazale veliku volju i istrajnost da nauče nešto korisno.

Janja Nikolić prisjetila se kako se radovala  svakom novom susretu u centru, a Martina Antunović nam je rekla da su često dolazili i družili se i najmlađi.

 „Oduvijek sam željela naučiti šiti, da to mogu koristi i u svom domaćinstvu.  Ovo je idealna prilika da se spoji ugodno sa korisnim“, rekla nam je Naida Zahirović.

Sara Međić jedna je od najmlađih članica “Žena mira”. “Sve žene su jako druželjubive, pozitivne i susretljive. Vole pomagati i puno toga sam naučila ovdje.”

“Ženama mira” priključila se zbog želje da volontira i zbog  lijepih uspomena  koje je vežu za rodni kraj njene majke Fikrete, s kojom je dolazila na radionice. Dodatan motiv za angažman u ovom udruženju našla je  u činjenici da se tu susreću različite nacije, vjere i generacije: “Iskreno, smatram da je premalo mirovnih aktivnosti koje su nam itekako potrebne. Zato kada sam vidjela da postoji ova inicijativa i da jedna lokalna organizacija („Fojničani“) radi na tome, bila sam oduševljena i nisam dvojila da se pridružim” kazala nam je Sara i poručila. “Umjesto predrasuda, širimo razumijevanje i gradimo mir za budućnost mladih!”

Sašile hiljadu cekera i podijelile ih vjernicima sve tri konfesije u tri grada

Pod sloganom „Mir počinje praštanjem“ „Žene mira“, njih 25, odvojile su po 100 sati slobodnog vremena da bi sašile hiljadu cekera koji su  podijeljeni vjernicima sve tri konfesije u Maglaju, Žepču i Sarajevu. Na ovaj način željele su da njihova mirnovna poruka, koja ruši sve barijere i predrasude, dodje do što većeg broja vjernika. Zadovoljstvo reakcijama nije krila ni Maja Šupuković, koordinatorica Projekta. „Pored Fojničanki pridužile su nam se žene iz okolnih mjesta. Prezadovoljne smo i ponovile bismo sve što smo radile tokom projekta. Naše poruke došle su do velikog broja vjernika, jer mir i pomirenje su nam izuzetno važni“, rekla je Šupuković.

„Smatram da se snaga žene ogleda u drugoj ženi, da udruživanjem postajemo snažnije u svakom segmentu društva, jer je jako važno da imamo zajednicu koja nas podržava i koja nam je sigurna zona. Iz tog razloga, za mene su ‘Žene mira’ jedan izuzetno bitan dio mog aktivističkog, ali i ličnog, životnog puta, jer sam sa njima učila i rasla kao osoba, i dobivala sam neizmjernu podršku koju sam i uzvraćala svojim kolegicama. Nijedna žena ne treba da bude usamljena, svaka od nas treba da ima svoju zajednicu, bila mala ili velika, sačinjenu od drugih žena koje će joj biti vjetar u leđa“, istakla je na kraju volonterka Sara Međić.

„Žene mira“ i dalje volontiraju u svojoj lokalnoj zajednici kroz eko akcije i druženja, a angažovale su se i prilikom potpisivanje peticije za donošenje Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista u Federaciji BiH. Aktivna su podrška naporima Udruženja „Fojničani“ na zaštiti prirode, jer Fojničani su među liderima u zagovaranju zaštićenih područja prirode u Bosni i Hercegovini kao i brendiranju općina Maglaj, Žepče i Zavidovići u jedinstvenu turističku destinaciju, „3 grada, 3 parka prirode“.

Piše: Nejra Bradarić


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Za sadržaj priče iskljucivo je odgovoran autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Americkih Država.