Zanima te Data Science i AI? Istraži šta nudi ETF – naš novi partner u Rolify zajednici

Rolify i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu (ETF) ponosno objavljuju potpisivanje Memoranduma o suradnji, čiji je cilj približiti aktivnosti ETF-a kroz Rolify zajednicu, s posebnim fokusom na novi smjer “Data Science and AI” (DSAI). Ova suradnja će uključivati organizaciju radionica i drugih edukativnih aktivnosti koje će studentima omogućiti da steknu dragocjena znanja i vještine iz ovih ključnih tehnoloških područja.

ETF, najstarija i najveća visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini koja školuje kadrove iz različitih oblasti elektrotehnike i računarstva, kontinuirano se trudi da unaprijedi svoju edukativnu djelatnost i promovira nauku i tehnologiju. U tom duhu, fakultet ponosno najavljuje pokretanje novog dodiplomskog studijskog programa na engleskom jeziku pod nazivom “Data Science and Artificial Intelligence” (DSAI).

DSAI program: Inovativni pristup obrazovanju

DSAI je trogodišnji dodiplomski studijski program koji nudi inovativne kurseve iz oblasti nauke o podacima i umjetne inteligencije. Program je osmišljen da pruži studentima temeljno znanje, praktične vještine i teorijsko razumijevanje ključnih koncepta u ovim sve važnijim područjima tehnologije. Kroz napredne kurseve iz umjetne inteligencije, mašinskog učenja, analize podataka, dubokog učenja, vjerovatnoće, statistike i primjenjene matematike, studenti će steći dublje razumijevanje kompleksnih metoda i algoritama koji se koriste u analizi i interpretaciji podataka, kao i u razvoju inteligentnih softverskih rješenja.

Jedan od ključnih ciljeva DSAI programa je stvoriti dinamično i interdisciplinarno okruženje koje potiče kritičko razmišljanje, kreativnost i inovacije, pripremajući studente za uspješnu karijeru u različitim sektorima. Nekoliko kurseva posebno je osmišljeno da podstakne inovativnost kod studenata i upozna ih s pravnim, etičkim i društvenim aspektima koji su povezani s umjetnom inteligencijom. Realizacija ovih kurseva planirana je u saradnji s drugim članicama Univerziteta u Sarajevu, uključujući Ekonomski, Pravni i Filozofski fakultet.

Značaj i perspektive DSAI programa

Očekuje se da će sve veći značaj nauke o podacima i umjetne inteligencije u različitim sektorima nastaviti poticati potražnju za stručnjacima s ekspertizom u ovoj oblasti. Prilagodljivost i interdisciplinarnost DSAI programa čine diplomante dobro pozicioniranim za prelazak u nove uloge i industrije. Izgledi za zapošljavanje studenata koji završe DSAI dodiplomski program prilično su obećavajući. Diplomci ovog programa obično posjeduju snažan skup vještina koji je visoko tražen u različitim industrijama. Potencijalne karijerne putanje uključuju pozicije kao što su data analitičar, ML inženjer, AI inženjer/programer, data scientist, softverski inženjer i inženjer podataka.

Zaključak

Suradnja između Rolify i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu predstavlja važan korak ka unaprjeđenju obrazovanja i transfera znanja u oblasti nauke o podacima i umjetne inteligencije. Kroz Rolify i novi DSAI studijski program, studenti će imati priliku da steknu relevantna znanja i vještine, pripremajući se za uspješnu karijeru u tehnološki naprednim sektorima. Ovaj Memorandum o suradnji simbolizira zajednički napor obje institucije da osnaže mlade ljude i unaprijede budućnost obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: rolify.com