Uskoro još brže do mora: Most Počitelj bit će otvoren do početka ljetne sezone

Radovi na završetku hercegovačke autoceste dionice Počitelj – Zvirovići, u sklopu koje je i most Počitelj, bit će završeni do početka ljetne sezone, potvrđeno je za Klix.ba.

Iako je svečano otvorenje ove dionice bilo planirano do 1. maja, brojni faktori su utjecali na to da se taj termin pomjeri pa će dio hercegovačke autoceste biti otvoren do početka ljetne sezone, što su nam potvrdili iz JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine.

“Nakon uspješno izvedenih radova na otklanjanju nedostataka na mostu Počitelj, u toku su završni građevinski radovi što podrazumijeva postavljanje hidroizolacije, sigurnosne ograde i asfalta”, kazali su nam iz JP Autoceste FBiH.

Uporedo s ovim radovima u toku je i procedura tehničkog prijema i dobivanja upotrebne dozvole kako bi autocesta bila odmah otvorena za saobraćaj.

“Ponovo naglašavamo da je za JP Autoceste FBiH kao investitora najvažnije siguran promet vozila preko mosta Počitelj te da ćemo nakon tehničkog prijema preuzeti projekat sa isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima u skladu sa svim pravilima struke”, zaključili su u JP Autocestama FBiH.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od pet miliona eura.

Poddionica je duga 11,7 kilometara, a radovi su počeli krajem 2019. godine i rok za izgradnju je bio 30 mjeseci, ali je zbog brojnih okolnosti probijen u nekoliko navrata.

Izvor: klix.ba