Ukinut PDV na doniranu hranu u BiH, omogućeno poklanjanje hrane vrijedne 130 miliona KM

Delegati u Domu naroda Parlamenta BiH su sa 13 glasova za jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim je ukinut PDV na doniranu hranu.

Od 13 prisutnih delegata od ukupno 15 u Domu naroda, svi su glasali za ukidanje PDV-a te je ova inicijativa konačno i usvojena.

Predstavnički dom je ranije u rijetkoj predstavi jednodušnosti jednoglasno usvojio iste izmjene, te je usvajanjem ovih izmjena omogućeno da hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM na godišnjem nivou ne bude uništena nego donirana za one koji sebi ne mogu priuštiti nijedan obrok dnevno.

Također, Upravni odbor Uprave za indirektno zaduživanje je dužan u roku od 60 dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti podzakonski akt o provođenju.

U sklopu projekta “Niko gladan, niko sam”, Fondacije Mozaik utvrđeno je da je ukupni iznos vrijednosti donirane hrane u 2020. godini iznosio 82,7 miliona KM, od čega je na plaćeni PDV otišlo 12,01 milion KM.

Također, prema analizi u toku 2020. vrijednost uništene hrane u Bosni i Hercegovini je iznosila 126,6 miliona KM, a prema procjenu UN-a u godišnje se uništi 140.000 tone hrane.

Izvor: klix.ba