Udruženje „Žena“ Janja još jedan u nizu nosilaca pozitivnih kretanja u lokalnoj zajednici

Janja mjesto na krajnjem sjeveroistoku Bosne i Hercegovine poslednjih godina je pravi primjer društveno korisnog aktivizma, kako pojedinaca, tako i nevladinih organizacija, kojih ovdje vjerovali ili ne ima ukupno devet.

Jedna od takvih je i Udruženje žena „Žena“ Janja, koje je nastalo još 04.04.2003.godine. Ipak, pravo buđenje i aktivizam ovog udruženja događa se sa pojavom korone, kada su aktivistice i članice odlučile dati svoj doprinos hvatajući se u koštac sa nedostatkom maski za zaštitu od virusa. U vremenu kada su maske bile deficitarne u cijelom svijetu, one su u kućnom ambijentu, već u prvim danima, skrojile preko 1500 maski i podjelile mještanima Janje.

Po rječima predsjednice Udruženja Ramize Bogaljević, sve je počelo potrebom žena da rješavajući sopstvenu ekzistenciju izađu iz kuće i počnu raditi na jačanju uloge žene u procesu unapređenja društvenog života u lokalnoj zajednici.

„Danas Udruženje broji 65 aktivnih članica, a njihov broj je stalno u porastu. Upoznavanje sa principima demokratskog odlučivanja, afirmacija i angažman žena u društvu, poboljšanje njihovog položaja, borba za lakše zapošljavanje, zaštita samohranih majki i maloljetne djece, zalaganje za zaštitu okoline, humanitarni rad, pomoć starim i hendikepiranim osobama, očuvanje kulture i tradicije samo su neki od ciljeva našeg Udruženja.“- kaže nam Ramiza Bogaljević

Put ka ostvarenju takvih ciljeva u današnjem vremenu nije nimalo lagan, i da bi Udruženje postiglo uspjeh mora obuhvatiti širi aspekt djelovanja u kojem će doći do izražaja različiti afiniteti njegovih članica.

„ Naše aktivnosti, su ustvari druženje kroz rad u oblasti rukotvorina, edukacija u krojenju, vezu, putovanja i posjete drugim Udruženjima radi upoznavanja i razmjena ideja. Organizujemo druženje žena povodom 8. marta i bajramskih blagdana, ali i učestvujemo u pripremi jela, kada druga Udruženja dočekuju goste povodom obilježavanja značajnih datuma. Takav slučaj je sa prijemom gostiju – bivših logoraša, koji svake godine iz cijele Bosne i Hercegovine posjećuju i obilježavaju stradanje zatvorenika u logoru „Batković“ u Batkoviću, inače Mjesnoj zajednici na domak Bijeljine“- kaže nam Ramiza.

Ipak, jedan od najvažnijih doprinosa u lokalnoj zajednici i okruženju, koliko smo mogli primjetiti u radu ovog Udruženja je jačanje međuetničkih odnosa, što  nam potvrđuje i naša sagovornica.

„ U protekle dvije godine realizovali smo tri međureligijska bazara, dva u Domu kulture, a jedan na obalama rijeke Drine u ljetnom periodu, kada je povećana prisutnost dijaspore za vrijeme godišnjih odmora. Na našim bazarima se okupi 45 izlagača različite etničke pripadnosti. U okviru bazara mogli su se kupiti naši proizvodi, kao što su prirodni domaći sokovi, marmelade, nišesta, trhana, kiseli program i razne rukotvorine koje predstavljaju naše tradicionalne vrijednosti. Ove godine smo podjelile novogodišnje i božićne paketiće djeci osnovnoškolskog uzrasta, a  uzele smo učešće i u obilježavanju Dana međureligijske tolerancije u Srednjoj stručnoj školi u Janji, za šta smo dobili  Svetosavsko priznanje škole u znak zahvalnosti.

Na pitanje da li planiraju ili već imaju koordinaciju sa ostalim nevladinim organizacijama na unapređenju društvenog života u Janji, predsjednica nam kaže:

„Nase udruzenje ima već dugogodišnju koordinaciju sa lokalnom Fondacijom Lara koja nam u svim projektima svesrdno pomaže. Ove godine se to proširilo i na saradnju sa udruženjem zena “Žena-Ženi ” i „Ujedinjene žene“ koje su prisustvovale prvoj konferenciji „Ujedinjenih žena“ iz dijaspore i ruralnih sredina koja se održavala u Kladnju. Krajem aprila će se održati jos jedna konferencija u Tuzli, gdje smo pozvani, a sredinom jula mjeseca konferencija će biti upriličena i u Janji, gdje će naše Udruženje biti domaćin. Takođe veliku saradnju imamo sa Udruženjem žena Beli Anđeo iz Dvorova kod Bijeljine i Udruženjem žena “Žene za Tradiciju” iz Šerića. Imali smo prošle godine koordinaciju sa OSCE-om gdje smo radili na saradnji našeg i udruženja iz Novog naselja Janja. Tada smo imali radionicu za pisanje projekta i plan za otvaranje ženskog multietničkog centra. Sve je realizovano uz pomoć OSCE-a, s ciljem zbližavanja i prihvatanja različitosti kroz zajedički rad i druženje, kako po vjerskim tako i tradicionalnim osnovama.“

Njihov rad, kao pozitivan primjer ovih dana primjećuju brojne medijske kuće, a zainteresovanost da urade puno toga za svoju zajednicu, a samim tim i svoju porodicu, dodatno je porasla, kada su naišle na podršku gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

Naime, ove godine u samom centru Janje, na atraktivnoj lokaciji Grad Bijeljina je Udruženju žena ustupio objekat sa velikim placem pored rijeke Janje.

„Grad Bijeljina nam je izašao u susret, dodjelio objekat, ali i određena novčana sredstva za njegovu obnovu. U tom objektu ćemo se okupljati i organizovati naše bazare i radionice u narednom periodu. Planiramo da prostorije uredimo u etno bosanskom stilu pri čemu će jedna soba sadržavati tradicionalne vrijednosti Bošnjaka, a druga srpskog naroda. Želimo da se svako osjeća prihvaćen i dobrodošao. Smatramo da je jedinstvo različitosti moguće, i da je to prednost i bogatstvo naše zajednice. Vjerujte da smo u tome zaista i uspjele, jer je iz dana u dan sve je veća zainteresovanost žena iz okolnih sela, koje su pripadnice srpskog naroda“.

U prilog tome su i dani mjeseca ramazana pred nama, koji su sveti jer između ostalog spajaju ljude na putu dobra, pa ćemo imati i niz aktivnosti na tom polju“- kazala nam je predsjednica Udruženja Ramiza Bogaljević.

Ovo Udruženje će inače 15 maja ove godine slaviti dvadeset godina postojanja, i ujedno označiti, prvim nastupom svog hora u narodnim nošnjama, jedan novi početak.  Vjerujemo da će ovo Udruženje zajedno sa ostalim nevladinim organizacijama sigurno donijeti jedan novi kvalitet i snagu za život u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, jer ako je žena u našoj tradiciji određena kao stub porodice i kuće, onda je ona zasigurno i jedan od glavnih nosilaca pozitivnih društvenih kretanja u lokalnoj zajednici.

Piše: Elvir Ibrišimović
Foto: Elvir Ibrišimović


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Sadržaj je odgovornost Mreže za izgradnju mira i ne odražava nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.