Učestvuj u prvoj Filantropskoj konferenciji u okviru programa “Pravni okvir za filantropiju”

  • Zašto članovi i članice dijaspore često odustanu od darivanja vrijedne medicinske opreme i pomagala koja su namijenili za potrebe ljudi u Bosni i Hercegovini? 
  • Zašto je lakše da kompanije doniraju građevinski materijal u susjednim državama nego na teritoriji Bosne i Hercegovine?
  • Zašto ne postoji zakonska osnova za doniranje oduzete odjeće i obuće falsifikovanih svjetskih brendova iako u BiH živi veliki broj onih kojima je ta roba prijeko potrebna?
  • Zašto se “više isplati” spaliti tone prehrambenih proizvoda, nego ih donirati onima kojima su potrebni?

Odgovor na ova i mnoga druga pitanja leži u neadekvatnom, teško razumljivom i komplikovanom pravnom okviru za filantropiju. Nakon uspješno održanih prvih konsultativnih sastanaka sa predstavnicima i predstavnicama iz javnog, privatnog i građanskog sektora, na kojima ste s nama podijelili navedene primjere, želimo zajednički izabrati prioritetne oblasti za poboljšanje pravnog okvira za filantropiju u BiH.

Pozivamo sve zainteresirane predstavnice i predstavnike javnih ustanova, opština, općina i gradova, izvršne i zakonodavne vlasti, korporacija, društvenih preduzeća, malih i srednjih preduzeća, fondacija, humanitarnih organizacija, udruženja i strukovnih organizacija, na učešće na prvoj Filantropskoj konferenciji 18.05.2021. godine.

Kada: 18. maj 2021, 09:30 – 14:00

Gdje: Filantropska platforma

Na konferenciji će biti predstavljena analiza zakonskog okvira koji uređuje oblast filantropije i analiza percepcija o institucionalno-pravnom okviru uz istaknute primjere prepreka za davanja i primanja za opšte dobro, sa kojima smo se u praksi susretali i sa kojima se susrećemo.

Zajednički ćemo izabrati prioritete koji će biti temelj naših zagovaračkih aktivnosti s ciljem postizanja pozitivnih zakonskih promjena u oblasti filantropije, a od kojih ćemo SVI IMATI KORISTI.

Molimo Vas da se registrujete klikom na link platforme, a Vas koji ste se ranije registrovali na platformu molimo da dopunite svoje podatke uređenjem svog profila (ime i prezime, sektor, insitucija/kompanija/organizacija, fotografija). Svi koji se prijave će dobiti detaljan dnevni red prije konferencije.

Program “Pravni okvir za filantropiju” finansira USAID, a provodi Fondacija Mozaik sa partnerima (Fondacija Hastor, Mreža za izgradnju mira, Pomozi.ba, Fondacija Trag i Fondacija Katalist).

lonac.pro

Related Posts

Pomozi.ba i „Gospodin“ u humanoj misiji

(Sarajevo, 21. septembar 2021.) Udruženje Pomozi.ba i FK Željezničar povodom 100 godina „Gospodina“ 10. oktobra zajednički organizuju fundraising događaj na stadionu Grbavica. Ovo je ujedno i prvi humanitarno-sportski događaj ove vrste koji organizuje Udruženje Pomozi.ba, a ideja je da stotinu dječaka, za stotinu godina, rođenih 2010. godine iz sarajevskih Škola fudbala, igraju revijalnu utakmicu protiv prvotimaca Željezničara. […]

USAID Turizam – Javni pozivi za dodjelu grantova

Imate registrovanu kompaniju ili djelatnost u sektoru turizma? Imate ideju za proširenje svoje poslovne ponude i asortimana ili novi poslovni poduhvat? ⠀⠀USAID Turizam je objavio javni poziv (APS) za dodjelu grantova. Grantovi će biti dodijeljivani za aktivnosti u sektoru turizma lokalnim neprofitnim i profitnim nevladinim organizacijama, udruženjima i kompanijama registrovanim u BiH. Cilj grantova je podrška aktivnostima[…]