Travnički sir uskoro će dobiti rješenje o zaštiti zemljopisnog podrijetla, što će omogućiti jačanje njegovog identiteta i tržišnog položaja.
Kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u zgradi Općine Travnik, uspješno je završen proces certifikacije koji je realiziran u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH, te da se uskoro očekuje izdavanje rješenja o zaštiti zemljopisnog podrijetla travničkog sira.
Načelnik Travnika Kenan Dautović kazao je kako je ovo prva zaštita zemljopisnog podrijetla ove vrste na području općine Travnik u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, ali i doprinosa ruralnom turizmu, koji u narednom periodu planiraju, kako je istaknuo, razvijati na istočnoj strani padina Vlašića.
Dodao je i da nastavljaju sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika.
“Omogućit ćemo da se travnički sir više ne proizvodi diljem Evrope i BiH nego da se fokusira na naše proizvođače, a samim tim će se moći povećati proizvodnja. S ovim proizvodom kroz adekvatne zaštitne procedure idemo i na evropsko tržište. Također, turistima ćemo omogućiti unikatno i jedinstveno iskustvo na katunima koji će biti posebno pripremljeni za tu namjenu da dožive kako se ovca čuva i muze, te pravi sir i drugi proizvodi”, kazao je Dautović.
Na konferenciji se obratio i predsjednik općinske Komisije za zaštitu zemljopisnog podrijetla, advokat Harun Lozo koji je naglasio da je cijeli proces rezultat znanstveno-istraživačkog rada te da su oznake zemljopisnog podrijetla stavljene u fokus interesa u posljednjim desetljećima, s obzirom na sveprisutnu zabrinutost kupaca u vezi sa zdravstvenim aspektima ishrane.
“Certifikacija travničkog sira ne samo da će zadovoljiti te zahtjeve, već će i osnažiti povjerenje potrošača u naše proizvode. Ova zaštita omogućava potrošačima da budu sigurni da kupuju autentičan proizvod koji dolazi iz specifične geografske regije, gdje se čuvaju tradicionalne metode proizvodnje”, zaključio je Lozo.
U ime poljoprivrednih proizvođača, poduzetnik Vahid Skrobo kazao je da certifikacija donosi dodatnu vrijednost proizvodu i jača povjerenje potrošača, te da će proizvođači sada moći povećati stočni fond i proizvodnju mlijeka, a da će prerađivači imati dovoljne količine mlijeka u cilju povećanja plasmana proizvoda.
Također je naglasio zadovoljstvo što zaštitom travničkog sira u trgovačkim lancima u svijetu više neće biti sireva danske, turske, nizozemske ili neke druge proizvodnje, a koji nosi naziv travnički sir.
Projekt zaštite travničkog sira realiziran je u saradnji s Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona.
Izvor: akta.ba