Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocijenjenih suvih mesa svijeta, i dok smo pokušavali da prepoznamo gdej se nalaze pršute i pečenice iz regiona u kojima uživamo, u vrhu liste su se isticali mahom mediteranski specijaliteti.
Na prva tri mjesta se nalazi varijacija iste španske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne. Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje se hrane kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici ovih prostora u deset najboljih Suvo meso iz Bosne i Njeguški pršut iz Crne Gore.
Što se tiče predstavnika iz Srbije na 19. mjestu se nalazi užička, a na 49. zlatiborska pršuta.
Izvor: ba.ekapija.com