Stiže pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima u BiH – Svjetska banka odobrila 63 mil USD zajma

Mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) u Bosni i Hercegovini pogođena pandemijom koronavirusa dobiće pomoć putem novog zajma od 65,3 mil USD (106 mil KM), kojeg je Svjetska banka odobrila i subotu, 12. decembra.

(Foto: nd3000/shutterstock.com )

Projekat oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima će pomoći ovim preduzećima da se oporave putem lakšeg pristupa prijeko potrebnom dugoročnom finansiranju i kroz ponudu prilagođenih programa, usmjerenih na usvajanje tehnologije i digitalizaciju.

Projekat će također pružiti podršku redizajniranju vladinih programa u cilju pomoći preduzeća da se prilagode situaciji nakon KOVID-19. Očekuje se da će projekat direktno podržati stotine firmi, obuhvatajući čak 10.000 radnih mjesta.

– MMSP-a u BiH su teško pogođena pandemijom KOVID-19, s obzirom da se suočavaju s kombinacijom šokova vezanih za smanjenje potražnje, nedostatak obrtnog kapitala i poremećaj lanca snabdijevanja, zbog čega mnoga od njih moraju tražiti vanjsko finansiranje da bi održala poslovanje, sačuvala radna mjesta i u konačnici se oporavila od krize – rekao je Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske Banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Ovaj projekat predstavlja dodatnu komponentu šireg odgovora na krizu i usmjeren je na pružanje pomoći MMSP-ima od strane Grupacije Svjetske banke i drugih razvojnih partnera. Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH čini jedanaest projekata, ukupne vrijednosti 526,60 mil USD.

Ostale oblasti u kojima se pruža podrška su zdravstvo, transport, zapošljavanje, energetska efikasnost, lokalne infrastruktura i upravljanje vodnim resursima.

ba.ekapija.com