Srednjoškolci iz BiH doprinijeli borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Institut za razvoj mladih KULT ovog mjeseca sarađivao je sa JU Opća gimnazija “Bosanska Krupa” i JU Prva bošnjačka gimnazija kako bi zajedno obilježili Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Predstavnici Instituta posjetili su Prvu bošnjačku gimnaziju u Sarajevu i održali radionicu o ovoj temi. S učenicima je razgovarano o vrstama nasilja, načinima prevencije i podizanja svijesti u društvu. Učenici su imali brojna pitanja i dileme te zaključili da se samo zajedno možemo izboriti i prevenirati ovaj problem.

Nakon radionice, vrlo zainteresirani i motivirani da u budućnosti educiraju svoje vršnjake o ovoj temi, učenici su podijelili svoja iskustva:  “Radionica održana od strane predstavnika Instituta  za razvoj mladih KULT je bila veoma poučna. S obzirom da radimo na izradi projekta o temi femicida, podaci koje su nam iznijeli bili su od velike koristi. Osim toga, informirali su nas i o statistici te na taj način omogućili da bolje razumijemo slučajeve nasilja u porodici”, rekla je učenica Samra Murtić.

“Kroz edukaciju i interaktivne aktivnosti, stvorili smo prostor za dublje razumijevanje uzroka i posljedica ovog problema. Ovo nas je podsjetilo na važnost prepoznavanja i osudu nasilja nad ženama te potaknulo na razmišljanje o našoj ulozi u borbi protiv nasilja. Radionica je doista bila ne samo edukativna, nego i inspirativna, podsjećajući nas da svako od nas ima važnu ulogu u stvaranju sigurnijeg društva”, navela je učenica Hanadi Parla.

Svoje utiske podijelila je i profesorica filozofije i sociologije, Anisa Džubur: “Rodna neravnopravnost i nasilje nad ženama i djevojčicama je ozbiljan problem današnjice, ali mi smo slušajući predstavnike Instituta izašli sa više optimizma i povjerenja u nevladin sektor koji ulaže ogroman napor u posvećivanju društvenim problemima. Naučili smo da svako od nas ima dužnost i obavezu prijaviti nasilje te tako stvoriti nultu toleranciju na nasilje. Rješavali smo zanimljiv kviz, interaktivno sarađivali sa našim predavačima, te tako stvorili ugodan radni ambijent iz kojeg smo izašli obogaćeni za nova saznanja. Hvala vam!” 

Razumijevajući i ističući važnost ove teme, učenici Opće gimnazije “Bosanska Krupa” zajedno sa profesoricom Amnom Dervišagić organizirali su izložbu fraktala u hodniku škole na kojima dominira narandžasta boja, a izložba će biti otvorena za sve posjetitelje u narednih sedam dana te ostati kao stalna postavka u školi.

Pored izložbe, učenici su učestvovali u različitim aktivnostima – iscrtavali narandžaste leptire na rukama pod sloganom “Kada leptir zamahne krilima, povjetarac obiđe cijeli svijet” prenoseći na taj način poruku da je važno progovoriti, “zamahnuti krilima” i tako upoznati svoju zajednicu o važnosti borbe protiv svakog oblika nasilja i motivirati na zajedničko djelovanje. Kako bi dali svoj doprinos učenici su napisali i poslali poruke podrške svim žrtvama nasilja te nosili narandžastu odjeću.

“Nasilje nad ženama i djevojčicama nažalost je problem cijelog društva. Taj problem se mora spriječiti, to je jedno od najčešćih kršenja ljudskih prava, prijetnja je za život žena i ugrožava njihovo fizičko i mentalno zdravlje a direktna je prijetnja sigurnosti njihove djece. Svrha svih oblika nasilja je vršenje kontrole i iskazivanje moći. Za razliku od fizičkog, psihološko nasilje često žene i djevojčice ne prepoznaju, manifestira se na različite načine, a podrazumijeva i ponižavajuće i pogrdne komentare, diskriminaciju i ismijavanje. Još jedan vrlo ozbiljan problem jeste prenošenje nasilnog ponašanja i trauma generacijama koje slijede. Sve to me motiviralo da “zamahnemo krilima” i započnemo priču o nasilju i borbi protiv nasilja u našoj zajednici, da motiviramo djevojčice da se povjere, razgovaraju i započnemo sa pokretanjem promjena”, rekla je profesorica Amna Dervišagić čija je ideja ova aktivnost.

Svoje utiske o važnosti ovakvih aktivnosti podijelile su i učenice ove škole:“Narandžasti dan je važan poziv na akciju koji ističe hitnu potrebu da se okonča nasilje nad ženama i djevojčicama – simbolizira svjetliju budućnost, oslobođenu od nasilja zasnovanog na spolu i služi kao podsjetnik da je zlostavljanje u bilo kojem obliku neprihvatljivo. Aktivnosti koje smo proveli nisu samo u svrhu osvještavanja, riječ je o poduzimanju konkretnih akcija za informiranje zajednice. Zajedno, možemo stvoriti svijet u kojem preovladava poštovanje i dostojanstvo. Učenice naše škole su na lijep način obilježile ovaj dan, dijeleći kratke motivacione porukice. Prijateljica nam je iscrtala narandžaste leptire na rukama da ih nosimo kao podsjetnik da trebamo biti podrška”, navela je Eyla Bužimkić.

“Nasilje ostavlja trajne ožiljke na pojedincima i zajednicama, ali zajedno možemo donijeti promjene i stvoriti svijet bez straha i nasilja. U sklopu naših aktivnosti obukli smo narandžasto kao simbol podrške žrtvama nasilja, ali i kao podsjetnik da smo zajedno u borbi protiv nasilja. Narandžasti dan nije samo jedan dan u godini, već poziv na kontinuiranu akciju i angažiranje”, rekla je učenica Hana Bužimkić.

“Nasilje nad ženama je neprihvatljivo i moramo se zajedno boriti protiv njega. Sve žene zaslužuju sigurnost, poštovanje i jednakost. Stojim uz sve žene koje su preživjele nasilje i podržavam napore da se zaustavi ova nepravda”, dodala je učenica Lamija Toroman.

Institut za razvoj mladih KULT već godinama radi na promociji i zaštiti osnovnih ljudskih prava a posebno ukazuje na problem nasilja nad ženama i djevojčicama i svakog 25. u mjesecu obilježava Narandžasti dan. Kroz različite kampanje i aktivnosti, Institut upoznaje javnost o prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama i educira mlade o rodnoj ravnopravnosti ali i pruža podršku različitim akterima u BiH u provedbi aktivnosti koje će informirati stanovništvo o ovom važnom problemu.

Izvor: mladi.org