Solarna elektrana u Kruharima kod Sanskog Mosta puštena u upotrebu

Na području sela Kruhari, nedaleko od Sanskog Mosta, puštena je u pogon prva solarna elektrana na ovim prostorima, koja se prostire na površini od nekoliko desetina dunuma zemljišta.

Investitor ovoga projekta je preduzeće “Energo Cat” iz ovoga grada, koje je ranije ishodovalo svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju solarnih kapaciteta.

Za sada, radi se o dvije naponske jedinice snage od po jedan megavat, a predstavnici investitora kažu kako bi kompletan energetski projekat u budućnosti trebalo da bude zaokružen na ukupno 25 megavata.

“Mislim da smo trenutno najveći proizvođač električne energije na prostoru Unsko-sanskog kantona. Imali smo dosta problema tokom same realizacije projekta, ali evo, sada smo na mreži, radimo i mislim da možemo reći kako je ovo istorijski trenutak za Sanski Most, jer se energija proizvodi i troši lokalno”, istakao je Alen Šabanović, direktor pomenutog preduzeća.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu imaju ambiciozne planove vezane za izgradnju dodatnih kapaciteta, ali je problem, kako ističe, u tome što sadašnja elektromreža svojim kapacitetom ne može odgovoriti tim potrebama.

“Nadamo se kako ćemo i to prevazići i da ćemo na ovaj način omogućiti energetsku nezavisnost Sanskog Mosta, ali i šire”, kaže Šabanović.

Navodi kako bi ovaj solarni park čitav ovaj prostor mogao učiniti ekonomski poželjnim te da će se fabrike u budućnosti graditi tamo gdje je energija, što bi mogla biti ekonomska šansa za Sanski Most.

“U konačnici, ovaj bi solarni park mogao cijeli ovaj prostor učiniti energetski nezavisnim, jer, primjera radi, Sanski Most u elektroenergetskoj špici vuče oko 8,5 megavata energije. U budućnosti će se fabrike graditi tamo gdje ima energije, jer je njen prenos postao strašno skup, a gubici u prenosu značajni”, ističe Šabanović.

Na području Unsko-sanskog kantona sve je više projekata u oblasti iskorištavanja solarne energije, a u tome prednjači Bosanski Petrovac, općina sa najvećim brojem sunčanih dana na ovim prostorima. Prvi solarni park u ovoj krajiškoj općini pušten je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka.

Izgradnju velikog solarnog parka na području Bosanskog Petrovca najavila je i kompanija “Promondis”, a ukupna investicija procijenjena je na 65 miliona eura i trebalo bi da bude jedna od najvećih koje su realizirane na području ovog kantona.

Izvor: akta.ba