Raspisan međunarodni poziv za startap takmičenje iz sektora turizma – Potraga za idejama u ranim fazama razvoja

(Foto: Shutterstock)

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je takmičenje kako bi identifikovala najbolje ideje koje će pomoći ruralnim zajednicama da se oporave od uticaja pandemije COVID-19.

Cilj takmičenja je podržati ruralni turizam kao ključni alat za borbu protiv depopulacije, promociju inkluzije i smanjenje regionalnih nejednakosti u prihodima i razvoju, kao dio UNWTO-ovog posebnog fokusa na ruralni razvoj kroz turizam, navodi se na sajtu Ministarstva trgovine i turizma RS.

Prijave su otvorene za projekte koji podstiču stvaranje radnih mjesta i prilika, promovišu osnaživanje žena i mladih i grade mogućnosti za ranjive grupe u ruralnim područjima; koji se odnose na promociju i zaštitu prirodnih resursa, uključujući rješavanje negativnog uticaja turizma na klimatske promjene, rješavanje pitanja otpada i zaštite prirodnih resursa; startapi koji pružaju inovativna rješenja kroz nove poslovne modele, instrumente koji promovišu pristup finansijama, tržištima i marketingu za turizam u ruralnim područjima i za projekte usmjerene na upotrebu novih tehnologija ili inovacija za konkurentnost i unapređenje ruralnog turizma.

Ovo takmičenje je namijenjeno projektima u ranoj fazi razvoja. Zahtjevi za učešće su sljedeći:

– inovativnost, – potencijal za skalabilnost/rast posla,

– ovjeren ili testiran poslovni model,

– širenje tržišta,

– tim preduzetnika/promotora,

– posvećenost ciljevima održivog razvoja,

– relevantnost teme.

Pored ovih kriterijuma, evaluiraće se i drugi zahtjevi za odabir, kao što su: tržišni potencijal, održivost, društvena odgovornost, socijalne inovacije, ekonomski uticaj, uticaj na okoliš, uticaj na upravljanje destinacijom.

Odabrani kandidati će imati mentorstvo UNWTO-a i vrhunskih partnera, prilagođenu podršku za startape, mogućnosti ulaganja, postajanje dijelom UNWTO-ove mreže za inovacije, postajanje dijelom UNWTO-ovog pilot projekta “Najbolja turistička sela”, mogućnosti stipendiranja za Turističku onlajn akademiju, prilika za predstavljanje startapa na 14. Generalnoj skupštini UNWTO-a u Marakešu, u Maroku.

Obrazac za registraciju dostupan je na internet stranici OVDJE.

Više informacija o ovom takmičenju dostupno je na OVOM linku, a rok za prijavu je 1. jul 2021. godine.

ba.ekapija.com