„Puračka ćaska – to nije samo jelo, to je način života“

Puračić, mala bosanska čaršija smještena na sjevero-istoku Bosne i Hercegovine sa oko 4.500 stanovnika  od svog nastanka pa sve do danas mjesto je posebnih ljudi, događaja i susreta.

Na samome ulazu dočekat će vas jedan od simbola puračke čaršije,  drvored mirisne lipe star preko stotinu godina.  Pored drvoreda tu su i znamenitosti poput dva nacionalna spomenika Bosne i Hercegovine, stara bosanska kuća sa čardakom „Ćamdžića kuća“ i „Hram svetog Proroka Ilije.”

Posebnost ovog mjesta čine još i etno soba „Puračka sehara“ koja oslikava unutrašnjost tradicionalne kuće iz ovog kraja, zatim nadaleko poznat gastro specijalitet „Puračka ćaska“  ali i događaj koji predstavlja najveće narodno okupljanje u sjevero-istočnoj Bosni Vašar-sajam sa tradicijom dužom od 160 godina koji se održava svake godine od 12. do 14. oktobra kojeg  posjeti blizu 200.000 posjetitelja.

Čaršija je to koja kroz povijest važi za pravu malu oazu njegovanja tradicije, kulturne baštine i aktivizma praćenog pjesmom, igrom i ukusnom tradicionalnom hranom.

U narednim redovima saznat ćemo nešto više o Puračiću odnosno o snazi lokalnog i filantropiji prisutnoj u toj bosanskoj varoši i aktivnostima koje provodi grupa aktivistkinja i aktivista okupljena u Udruženju građana Kulturno umjetničko društvo „Puračić“

Imao sam priliku razgovarati sa gospodinom Hazimom Osmanovićem koji nam je približio rad ove divne grupe ljudi koja je počela djelovati  kao kulturno umjetničko društvo, a danas niže rezultate i uspjehe na različitim poljima.

Rad ovog društva obnovljen je u avgustu 2010. godine i od tada predstavlja simbol pozitivnih promjena lokalne zajednice.

Kako nam je predsjednik rekao od 2010. godine pa do danas kroz KUD „Puračić“  prošlo je  preko 400 članova i članica, a trenutno je aktivno njih  120  svih uzrasta. Svi zajedno tokom cijele godine organizatori su niza događaja i aktivnosti kojima su obogatili i osnažili svoju lokalnu zajednicu:  

Sijelo uz ćeteniju pod nazivom Puračko sijelo koje postaje već tradicionalno. Riječ je o pripremanju slatkiša u kojem učestvuje čitava prisutna grupa. Ranije je pripremanje ćetenije bila neizostavno u svakoj sredini dok je danas taj običaj skoro pa nestao.

Ćetenijada ili proces pripreme se radi tokom zime i niskih temperatura, a prikupljeni uz pjesmu i igru degustiraju pripremljenu slasticu.  Ovaj događaj je jedinstvena prilika da se nekoliko desetina zaljubljenika u tradiciju iz ovoga kraja okupi u jednoj pozitivnoj atmosferi i time započne odnosno otvori sezonu aktivnosti za tekuću godinu.

Osim toga veliki iftar za postače građane i goste je također postao dio tradicije u ovom kraju. Već godinama tokom mjeseca ramazana KUD „Puračić“ u lokalnom Domu kulture organizator je zajedničkog iftara (večere kojom muslimani i muslimanke prekidaju cjelodnevni post) Iftar je posebna radost svima iz lokalne zajednice, ali i šire. Veliki iftar na kojem se serviraju sva tradicionalna jela karakteristična za ovo podneblje je također jedan od simbola čaršijskog duha različitosti, suživota ali i pokazatelja snage zajedništva jedne zajednice. Nekoliko stotina prisutnih koji događajem poput ovoga budu ohrabreni i motovisani da promiču ideju solidarnosti, uvažavanja različitosti i otvorenosti.

Gastro manifestacija „Puračko ćaskanje“  je još jedna od manifestacija kojom se naš sagovornik, ali i čitava zajednica ponosi. „Puračka ćaska -umijeće pripremanja i služenja“ 2020. godine upisana je kao četrnaesti element na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Federacije Bosne i Hercegovine. Upravo taj status korak je ka upisivanju na Reprezentativnu listu svjestke baštine koja se vodi u UNESCO-u, a zasluge za to opet možemo pripisati ovom sjajnom timu iz KUD-a „Puračić“ koji aktivno rade na jačanju prenošenja, promociji i čuvanju od zaborava kulturnog naslijeđa, a jedan od načina jeste upravo i navedena gastro manifestacija. U knjizi tradicionalnih jela „Puračka sofra“ centralno mjesto zauzima recept za čuvenu „Puračku ćasku“.  Izdavač ove knjige koja od zaborava ljubomorno čuva sve recepte tradicionalne hrane opet je Kulturno-umjetničko društvo „Puračić“. Manifestacija koja naziv nosi po ovom specijalitetu sadržana je od takmičarskog pripremanja ovog jela, ali i raznih drugih aktivnosti poput okruglih stolova, predavanja o ishrani i zdravom načinu života, te nizu drugih sportskih i zabavnih događaja. Svake godine manifestaciji prisustvuje nekoliko stotina građana ali i zvanica iz javnog i kulturnog života te stručnjaci iz različitih oblasti.

Internacionalni festival folklora je događaj kojim se na ulicama Puračića provodi niz aktivnosti i događaja koji tih dana ovu malu čaršiju učine pravom malom prijestolnicom pjesme, plesa, igre, pjevanja i zabave. Desetine kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, okruženja ali i  Turske i Sjeverne Makedonije pokažu tih dana najljepše igre iz svoga kraja. Svečanim defileom učesnica i učesnika, zatim revijama narodnih nošnji i smotrom folklora obogate cjelokupan sadržaj Festivala. Festival folklora u Puračiću uvršten je u kalendar CIOFF festivala (International Council Of Organizations of Folklore Festival and Folk Arts) jedinog oficijelnog UNSCO partnera, te je purački festival kao takav jedini u Federaciji Bosne i Hercegovine ostvario takav status što ovu malu zajednicu stavlja na sam vrh rezultata lokalnog djelovanja na tom polju.

Pored svega nabrojanog ova vrijedna ekipa bila je zaslužna za realizaciju velikog broja ekoloških akcija čišćenja i uređenja okoliša u Puračiću. Vrijedno je tako pomenuti i akciju preuređenja izletišta u Puračiću koja je započela prije nekoliko godina ali još uvijek aktivno radi bez prestanka. Naime kroz eko projekat „Probudi se, priroda ne prašta“  KUD „Puračić“ je u periodu od 2013. do 2014. godine lokaciju na kojoj se nalazila ogromna deponija smeća i rastinja (riječ  je o preko 7000 metara kvadratnih prostora) pretvorio u park i izletište pod nazivom Ljuštak. Prostor je očišćen, uređen i prilagođen za upotrebu, a potom zasađeno preko 600 raznovrsnih biljaka uz dosta rijetkih  biljnih autohtonih vrsta kao što su autohtone voćne vrste te ukrasne biljke. Nakon završetka prvobitnog projekta  vlastitim kapacitetima nastavili su kontinuirano održavanje lokacije,  ali i dodatna uređenja prostora za izletnike, mjesta za odmor i igru, staze za šetnju, parking prostor i drugo. Nekadašnja deponija smeća sada je savršen prostor za školske izlete, časove u prirodi, kao i za razne druge kulturne i društvene sadržaje.

Naš sagovornik se prisjeća aktivnosti koje su održane u 2022. godini koja  je kako navodi bila veoma sadržajna u nastavku pročitajte više o aktivnostima koje su obilježile pretkodnu godinu u Puračiću.

10.Međunarodni festival folklora „Dani ćaske – Puračić 2022“ održan u periodu od 3. do 7. augusta, uz  mnogobrojne goste iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Turske i Sjeverne Makedonije.  Festival je realiziran iz više povezanih aktivnosti poput uvodnog koncerta i otvaranja „Ljeta na čaršiji koja ima dušu“, te koncertom  4 inostrana ansambla. Kao završna manifestacija  Međunarodnog festivala folklora održan je i okrugli sto na temu „Narodno blago na na stazi životne zbilje.“  te ujedno održana promocija o „Puračkoj ćasci“.

Tradiocionalno 9. Puračko ćaskanje održano je na izletištu Ljuštak 25. septembra 2022. godine, a pored takmičarskog pripremanja ovog specijaliteta održanje  i okrugli sto na temu „Ćaskanje o zdravoj prehrani“ na kojem su učestvovali profesori sa domaćih Univerziteta ali  i profesor doktor Drago Šubarić Prorektor Sveučilišta Josip Suraj Strossmayer iz Osijeka, te ministrica zdravstva u Vladi TK dr. Dajana Čolić.

08. augusta  2022. godine na  CIOFF-ovom online maratonu pod nazivom “OKUSI SVIJETA” – prikazan je film o puračkoj ćaski pod nazivom „Puračka ćaska – to nije samo jelo, to je način života“ koji govori upravo o fenomenu pripremanja ovog jela kao i načinu života koje se usko veže pripremu ovog jela. 

Članice i članovi KUD-a „Puračić“ u toku 2022. godine imali su dva  gostovanja na festivalima u Turskoj u mjesecu aprilu u Edirneu, te u augustu u gradu Havsa, a učestvovali su i  na festivalima u Čitluku, Srebrenici, Teočaku, Tojšićima, Tuzli.  Ovi kao i svi raniji festivali služili su za razmjenu iskustava, energije i unapređivanje djelovanja i rada na svim nivoima.

Također u 2022. godini nastavljeno je i pošumljavanje  i obilježavanje Svjetskog dana čišćenja u mjesecu  septembru. Kao rezultat toga obogatili su kraj sa 500 novih sadnica.

Kraj godine obilježen akcijom prikupljanja i podjelom paketića za djecu na Kliničkom centru  Tuzla. Prilikom posjete Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla uručeno je 80 paketića djeci koja su na liječenju.

Tokom cijele godine pored konkretnog rada i djelovanja radilo se i na promociji vrijednosti i snage lokalne zajednice kroz gostovanja u televizijskim emisijama te snimanjima aktivnosti KUD-a. Ovakvim aktivnostima željeli su  inspirisati i ohrabriti pojedince i grupe koji dijele vrijednosti puračkog aktivizma.

Da se predanost rad i aktivizam itekako isplate i da iza ovog tima stoje vrijedni i predani članovi govore nagrade, priznanja i uspjesi koji su ostvareni, te nam gospodin Hazim sa ljubavlju i ponosom navodi da je  KUD „Puračić“  dobitnik Počasne povelje Općine Lukavac i Certifikata o izvrsnosti od strane Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini. Osim toga 2019.  godine dobili su  nagradu stručnog žirija na Dječijem festival folklora u Istanbul-Sariyer Turska, a 2020-2021 pobjedili su na EKO Izazovu u Bosni i Hercegovini u kategoriji nevladinih organizacija i kompanija.

Nakon svih nabrojanih priznanja i uspjeha posebno treba naglasiti da su glavna pokretačka snaga svih aktivnosti žene i mladi  na što su oni posebno ponosni, a o snazi žene u lokalnoj zajednici ćemo pisati više u narednim tekstovima.

Za kraj  predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Puračić“ svim građankama i građanima, aktivistima i aktivistkinjama poručuje:

„Volimo i čuvajmo svoju kulturnu baštinu, poštujmo druge i drugačije. Probudimo se – zasučimo rukave i lično dajmo doprinos da učinimo naše sredine lijepim i ugodnim mjestom za život.“

 Ja bih još dodao dođite u Puračić, jer Puračić je zaista način života.

Nihad Suljić


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Sadržaj je odgovornost Mreže za izgradnju mira i ne odražava nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.