Prilike za zelene poslove u Bosni i Hercegovini: Vodič za buduće poduzetnike

Šta je zeleni biznis i zašto je važan?
Svake sedmice u vašem poslu, studiranju, medijima ili razgovoru čujete termine poput ESG, zelena tranzicija, održivi razvoj, obnovljiva energija, litijum (litijumske baterije)… Čuješ i slušaš o ekologiji, diskusije o tome treba li struja poskupiti ili ne, kako se najefikasnije grijati u stanu ili kući, i slična pitanja.
Zeleni biznis, poznat i kao održivi biznis, odnosi se na organizacije koje djeluju odgovorno prema okolišu. To uključuje recikliranje, upravljanje energijom i održivu nabavku. U vremenu klimatskih promjena, iscrpljenih resursa i zagađenja, važnost zelenog biznisa je neosporna.

Prilike za zelene poslove u Bosni i Hercegovini
Domen zelenog poslovanja pruža mladima preduzetnicima i poduzenicama izuzetan napredak u inovacijama i potencijalu za liderstvo. Nova preduzeća u Evropi koja se fokusiraju na obnovljiva rješenja za energiju, otpad, održivu poljoprivredu i ekološki prihvatljive proizvode su u porastu. Rast je zagarantovan na lokalnom i međunarodnom nivou, jer se preduzeća u ovom sektoru mogu aktuelizovati sa rastućom globalnom potražnjom za održivim dobrima i uslugama.

Kako bi pomogli da se ovo spoje i mladi lideri i liderica dobiju resurse, mentore i mentorica i mreže koji su im potrebni da bi bili uspješni. Sa ovakvim platformama, poduzetnici i preduzetnicama će imati priliku da razviju one vještine i znanja koja će im pomoći da se snalaze u zelenom poslovnom svijetu s odličnom efikasnošću. (Rolify redovno prati “zelene” inicijative, događaje i programe, pa nemoj zaboraviti da bar sedmično prelistaš najnovije obavijesti na ovoj platformi).

EU regulative i njihov utjecaj
Kako se Bosna i Hercegovina približava članstvu u EU, mali i veliki poduzetnici i preduzetnice trebaju biti svjesni nekih ključnih propisa EU kojima bi se njihovo poslovanje moglo značajno promijeniti. Svaki pravni akt je priča za sebe, no spomenimo ukratko nekoliko ključnih regulativa koje su aktuelne i koje na godišnjem nivou povećavaju obaveze za poduzetnike i preduzetnice i kompanije do 2030. godine:

1. Mehanički sistem prilagodbe granica ugljika (CBAM): Ova će EU uredba, putem uvođenja fer cijene na ugljik nastao tijekom proizvodnje robe koja se uvozi u EU, željeti spriječiti curenje ugljika tako da uvoz roba podliježe sličnim cijenama ugljika kao one proizvedene unutar EU. Ova regulacija prvenstveno pogađa industrije poput željeza, čelika, cementa, đubriva, aluminija, vodika i proizvodnje električne energije.
2. Direktiva o izvještavanju o održivosti korporacija (CSRD): Ova direktiva zahtijeva od kompanija da objavljuju podatke o društvenim i ekološkim posljedicama njihovih poslovnih aktivnosti. Proširuje opseg na više kompanija i detaljnije zahtjeve za izvještavanje, osiguravajući transparentnost i odgovornost.
3. EU ETS – Evropski sistem trgovanja emisijama: Sistem se oslanja na princip ograničavanja i trgovanja, prema kojem se postavljaju maksimalni nivoi ukupnih količina određenih tipova stakleničkih gasova koji se mogu emitirati. Kompanije primaju ili kupuju dozvole za emisije koje mogu trgovati prema potrebi, podstičući smanjenje emisija.
4. Direktiva o obnovljivoj energiji (RED III): Direktiva postavlja obavezne ciljeve EU za obnovljivu energiju, promovišući upotrebu obnovljive energije u električnoj energiji, grijanju, hlađenju i transportu.
5. Direktiva o energetskoj efikasnosti (EED): Ova Direktiva utvrđuje okvire za radnje koje će se preduzeti u cilju unapređenja energetske efikasnosti širom EU, postavljajući ciljeve za uštede energije i zahtijevajući od država članica da provode politike za postizanje tih ciljeva.

Izazovi i kako ih prevladati
Poslovni sektor zelenog rasta nosi ogroman potencijal, ali nekoliko pitanja suočava sa realnošću odmah na početku vašeg putovanja. To uključuje ograničen pristup finansijama, regulatorne izazove i nedostatak svijesti o održivim praksama u Bosni i Hercegovini. Svi ovi problemi zahtijevaju saradnju između javnog i privatnog sektora, te će vlasti na svim nivoima u BiH biti suočeni sa izazovom pravnog prilagođavanja i olakšavanja poduzetnicima i preduzetnicama – pod pritiskom evropskog zahtijevnog tržišta – bili spremni ili ne. Podsticanje potražnje i podrške potrošača kroz unaprijeđenje obrazovanja i razumijevanja prednosti poduzetništva zelenog poslovanja je još jedan način.

Održivo poslovanje je svakodnevna realnost današnje djece koja pohađaju vrtiće ili idu u školu. Svi oni će za nekoliko godina biti studenti ili studentice ili karijerno usmjereni ljudi. Stoga njihova edukacija o zelenom poslovanju mora početi već sada. Ekološke sekcije su sastavni dio vannastavnih aktivnosti skoro svake osnovne škole u Bosni i Hercegovini već decenijama, ali neopohodno je promišljati, djelovati i obučavati buduće generacije van ovog okvira. Ovakav metodološki pristup nije više dovoljan i potrebno je održiv razvoj uvesti kroz stalno obrazovanje prilagođeno predškolskim i ranoškolskim uzrastima.

Preduzetnici i preduzetnice mogu pristupiti svim vrstama finansijskih tržišta, uključujući uticajne investitore i platforme za crowdfunding specijalizirane za projekte čiji je cilj održivost. Osim toga, saradnja sa međunarodnim tijelima i angažman u globalnim mrežama održivosti mogu proizvesti vitalnu podršku i izloženost tvog biznisa.

Praktični savjeti za mlade poduzetnike
Bez obzira da li ulažeš dio svog novca ili se osvojili određena grant sredstva, ili ste se ipak uvezali sa investitorima koji će te finansijski pogurati, novac je sklon brzom burnout-u koliko god da ga imaš na računu tvog poslovnog poduhvata. Stoga, i prije nego li uložiš ili potrošiš makar jednu KM ili EUR za tvoj biznis, poduzmi neke korake:
1. Pronađi nišu: Ispitaj tržište u tvojoj okolini kako bi otkrili praznine u oblastima zelenog biznisa poput obnovljive energije, reciklaže ili održive poljoprivrede. No, nemoj se ograničiti za BiH ili samo region. Uvid kako to djeluje u Evropskoj uniji može vam dati dodatnu inspiraciju: EU environmental initiatives
2. Istraži prilike za sufinansiranje i podršku: dostupne stipendije za istraživanje i podsticaje. The Western Balkans Investment Framework (WBIF) je korisna stanica da saznaš više o zelenom investiranju :WBIF
3. Ostani ažurni: Pratite zakonodavne i tržišne promjene, posebno one koje se odnose na EU standarde i mehanizme određivanja cijena ugljika. Entitetska ministarstva su stepenica broj 1, gdje možeš pronaći sve važeće zakonske regulative koje su relevante kad je u pitanju “zeleni biznis”.

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH):

Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Republika Srpska (RS):

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju
Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

4. Umrežavanje i saradnja: Umreži se sa lokalnim i globalnim mrežama kako bi razmjenjivali znanje, resurse i iskustva. Biti aktivan kroz platforme koje prate zelene inicijative može pružiti vrijedne uvide i informacije kako se pozicionirati na tržištu.

Regional Energy Efficiency Programme
European Fund for Southeast Europe (EFSE)
EBRD Green Economy Financing Facility (GEFF)

Zelena poslovna revolucija je ovdje, a s njom su i mladi poduzetnici i poduzetnice. Iskorištavajući prirodne resurse države i slijedeći međunarodne trendove u održivosti, budući poduzetnici i poduzetnicama mogu stvoriti poslove koji ne donose samo profit već i koristi za okolinu.

Izvor: rolify.com