Stručni tim za izradu specifikacije banjalučkog ćevapa završio je svoj šestomjesečni posao na izradi specifikacije ćevapa, kao garantovano tradicionalnog jela, a koja je uslov za brendiranje ovog specijaliteta.
Poručili su ovo iz Odjeljenja za prvredu i lokalni ekonomski razvoj Banjaluka, te dodali kako je izrada specifikacije banjalučkog ćevapa za sticanje statusa zaštićenog tradicionalnog specijaliteta složen postupak.
– To je postupak koji je obuhvatio kako izradu opisa proizvoda uključujući njegova glavna fizikalna, hemijska, mikrobiološka i organoleptička svojstva koja dokazuju njegovu specifičnost uz provođenje niza labaratorijskih analiza, preko opisa metode proizvodnje kako ćevapa tako i lepinje koja je sastavni dio garantovano tradicionalnog jela do načina njegove pripreme – objasnili su oni, te dodali da će navedena specifikacija zajedno sa ostalom potrebnom dokumentacijom biti upućena Agenciji za bezbjednost hrane BiH, koja provodi proceduru brendiranja.
– Nadamo se da će naš banjalučki ćevap do proljeća da stekne respektabilan status garantovano tradicionalnog jela – kazala je Aleksandra Simić, ovlašteni potpisnik Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, prenosi banjaluka.com.
Dodala je kako su glavni nosioci ove aktivnosti bili eminentni stručnjaci sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i JU Veterinarskog instituta RS dr Vaso Butozan, ali i članovi Udruženja za očuvanje “banjalučkog ćevapa”, poznate banjalučke ćevabdžije kao i proizvođači lepinja, bez kojih se postupak izrade specifikacije banjalučkog ćevapa kao garantovano tradicionalnog jela ne bi mogao ni zamisliti.
Izvor: ba.ekapija.com