OBRTNIČKA KOMORA USK: USPJEŠNO POMAŽEMO OBRTNICIMA U RAZVOJU BIZNISA, A SAMIM TIM JAČAMO I PRIVREDU USK

Obrtnička komora USK, nevladina, nepolitička, nestranačka asocijacija obrtnika s ovog područja u posljednjih par godina bilježi izuzetno dobre rezultate. Ne odnose se oni samo na usklađivanje zajedničkih interesa članova Komore, već i na brojne projekte i programe kojima se olakšava posao obrtnika, daju smjernice za razvoj, ali i podstiču građane, posebno žene i mlade, da pokrenu svoj obrt.

Naša Obrtnička komora okuplja između 2.500 i 3.000 aktivnih obrtnika ali i onih koji obavljaju srodne djelatnosti. Najviše ih je iz domena uslužnih djelatnosti, oni prednjače, a slijede proizvodno-prerađivačke djelatnosti, te poljoprivreda kao srodna djelatnost. Bitno je napomenuti da uz ove stalne članove imamo i oko 500 sezonskih, onih koji tokom ljeta, u jeku sezone, pružaju turističke djelatnosti. Smatram da i oni daju značajan doprinos cjelokupnoj privrednom razvoju Kantona, iako su u pitanju sezonski poslovi“, saznajemo od Enesa Arapovića, predsjednika Obrtničke komore USK.

Članstvo i članarina u Komori su obavezni, dodaje Arapović, no ta sredstva su nedovoljna za provođenje aktivnosti, a koje je Komora pokrenula i u koje se ne uključuju samo članovi već i svi oni koji, na različite načine, mogu dati doprinos razvoju obrta.

Finansija nikad nije dovoljno za planirane aktivnosti, ako želite ostvariti dobre rezultate i uložiti u napredak i razvoj svojih članova. Zbog toga Komora redovno organizuje različite dešavanja, poput sajmova i manifestacija, te na taj način uspijeva ostvariti određene prihode. Podršku imamo i od Ministarstva privrede FBIH, kroz grantove za pomoć komorama, a posebno ističem apliciranje na pozive za različite projekte. Upravo zahvaljujući ovim projektima zainteresirali smo obrtnike da se educiraju po pitanju izrade biznis planova, ostvarivanja boljih rezultata, kao i samostalnog vođenja knjiga.“, dodaje Arapović.

Jedan od takvih projekta je „Poduzetničko obrazovanje, jačanje obrta i poduzetništva“, koji obuhvata od 300 do 500 korisnika. Cilj projekta, finansiranog s 50.000 KM od strane Ministarstva privrede USK, je razvijanje i jačanje poduzetničkih vještina i sklonosti obrtnika, što uključuje jačanje inicijative, kreativnosti, samostalnosti, preuzimanja odgovornosti za upravljanje poduzetničkim poduhvatom i upravljanje projektima od ideje do njihove realizacije.

Pored toga program obuhvata potrebne edukacije od razvoja novih proizvoda, primjena standardizacije u proizvodnji kao i plasman proizvoda na tržište. Između ostalog realizuju se knjigovodstvene edukacije, program Kako postati samostalni poduzetnik/obrtnik, a kao bitan segment moram pomenuti i samostalnu izradu investicionih poslovnih i biznis planova. Obuhvaćena je i edukacija o značaju, uvođenju i implementaciji Standarda sistema upravljanja kvalitetom ISO 9001, kao i edukacija polaznika da pronađu prihvatljive fondove za obezbjeđenje sredstva za investiranje i jačanje kapaciteta firme, potrebna dokumentacija, kreiranje i pisanje projektne aplikacije, elementi projektne aplikacije i upravljanje projektom. Jedan dio je namijenjen pojedincima koji su zaposleni na poziciji odgovorne osobe kako bi savladali osnove upravljanja obrtnim kapitalom, a u projekt su također uključeni i poljoprivredni proizvođači kroz edukacija o značaju, uvođenju i implementaciji, standardizaciji i certificiranju u poljoprivredno- prehrambenim sistemima proizvodnje, pojašnjava nam ukratko ovaj značajan projekt Dženana Ahmetspahić, koordinatorica za projekte u Obrtničkoj komori USK.

Nužno je, dodaje Ahmetspahić, pomenuti kompetenciju nezaposlenih osoba tkz. „Pasoš kompetenciju“. Analizom za koju je tokom obuke osposobljeno osam osoba izvršit će se evidencija stečenih kompetencija nezaposlenih osoba kroz život i rad, sačiniti baza podataka i na taj način doći do raspoložive radne snage.

Posljednjih godina u BiH posebno je izražena potreba za prekvalifikacijom shodno potrebama tržišta rada. Prepoznavši ovakvu situaciju i u USK Obrtnička komora je, zahvaljujući apliciranju na sredstva Evropske unije, u iznosu 180.000 dolara realizovala projekt “Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada“.

Projekt je u partnerstvu s Službom za zapošljavanje USK, Biotehničkim fakultetom Univerziteta u Bihaću, JU Prva srednja škola „Dr. Husein Džanić“ iz Velike Kladuše, firmom „Strojopromet“ te Općinom Velika Kladuša implementiran kroz 21 mjesec, a postignuti su izuzetni rezultati.

Otvorena su dva centra za prekvalifikaciju i obrazovanje odraslih. Na Biotehničkom fakultetu je 40 polaznika prošlo prekvalifikaciju, dok je u Velikoj Kladuši 60 polaznika završilo prekvalifikaciju za CNC operatere. Ponosni smo što je pokrenuto osam start-up biznisa, po principu: Osmisli ideju- pokreni svoj posao. Na taj način otvoreno je ukupno osam novih obrta – od toga tri je u potpunosti financirala Velika Kladuša dok je u ostalih pet sudjelovala u sufinanciranju. Za ovu namjenu Općina Velika Kladuša je izdvojila 20.000 KM. Nama je veoma bitno da i lokalne jedinice prepoznaju značaj ovakvih projekta, a što se vidi na primjeru Velike Kladuše“, navodi koordinatorica Ahmetspahić.

Iz Velike Kladuše je Dženifa Elezović, koja je otvorila salon ljepote „ND“. Kako kaže, ideju za pokretanjem ovog biznisa je imala od ranije, a da se uključi u projekt sugerisali su joj upravo u Obrtničkoj komori, u trenutku kada je došla da informiše o obrtu.

Za Obrtničku komoru imam samo riječi pohvale, jer su mi od samog početka pružali podršku. Zahvaljujući ovom projektu dobila sam hrabrost za pokretanje biznisa, predavači su bili izuzetni i prenijeli su potrebno znanje do nas. Meni je izuzetno značajno da sam zahvaljujući projektu dobila i sredstva za opremanje salona, tako da nisam morala ići u kreditna zaduživanja, a što sam prije dolaska u komoru već planirala“.

Učešće žena je zapaženo i u projektu „Snažne žene uspješno poslovanje“, koji je uz finansijsku podršku Australske ambasade, realizovan u cilju ohrabrivanja žena za pokretanje samostalnog poslovnog projekta, upoznavanje s primjerima dobre prakse ženskog poduzetništva i savjetovanje sa već uspješnim ženskim menadžerima. Projekt je rezultirao sa dva start-up –a, što je bio i prvobitni cilj ovog projekta. Jedna od učesnica ovog programa, Ramiza Miljković pokrenula je obrt iz oblasti građevine.

Po zanimanju sam ekonomistica i s obzirom da ne radim i da su mi potrebne godine staža za ostvarivanje uslova za penziju, odlučila sam se na pokretanje obrta. Riječ je o Obrtu „Miljković“ koji se bavi poslovima iskopavanja, rušenja objekata, odnosno bagerskim poslom. Obrtnička komora , kroz projekat „Snažne žene, uspješno poslovanje“ mi je izuzetno pomogla u ovom procesu i zaista sam ih zahvalna, baš kao i mužu koji mi je ogromna podrška. Bitno je istaći da posla u našoj sredini itekako ima, ja sam stvarno zadovoljna i poručujem svim nezaposlenim ženama da pronađu sebe u nekoj djelatnosti, da se pokrenu, osmisle ideju, uključe se u projekte i startaju. Moj primjer, da sam žena, majka, domaćica, a da na terenu upravljam bagerom, dokazuje da žene mogu mogu sve raditi, da smo mi čelične dame. Podrška društva, odnosno države nam svakako treba i očekujem da će je u narednom periodu još više biti, za dobrobit čitave zajednice.“

Ekipa Obrtničke komore ponosna je i certificiranje krajiške trahane i krajiškog omača oznakom Garantirano tradicionalni specijaliteti (GTS) u Registar agencije za sigurnost hrane.

Ovo su prvi proizvodi u BiH koji su dobili oznaku Garantirano tradicionalni specijaliteti i ponosni smo što smo pokretači ove pozitivne priče. Aktivnosti na registraciji finansijski su potpomognuti kroz projekt “USAID Turizam BiH”, a izradu proizvođačke specifikacije i ostale potrebne dokumentacije pripremali su profesori Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Svečanom uručenju certifikata prisustvovao je, uz brojne druge zvanice iz privrednog života, i američki ambasador Michael Murphy. U sklopu projekta formirano je i Strukovno udruženje „Stari novi okus“, koje će kroz svoj rad promovisati tradicionalne krajiške specijalitete, a samim tim obogatiti turističku ponudu USK“, navodi Arapović.

Suradnja s lokalnim zajednicama, kao i institucijama USK je odlična, a Komora je često i partner drugim organizacijama u realizaciji određenih aktivnosti. Vrijedan pomena je projekt Udruženja Ujedinjene žene „E – obrt“, finansiran od strane Ministarstva privrede USK. Riječ je o besplatnoj internetskoj platformi za proizvođače, posebno žene, koji žele da njihovi proizvodi nađu put do krajnjih kupaca u USK i FBiH.

Aktivnosti i projekata ne nedostaje, baš kao ni osoba koje su zainteresirane za učešće. Sve realizovano u Komori sumiraju pred kraj godine. Kao i proteklih, i na kraju 2023. su zadovoljni odrađenim poslom, no ističu da mogu i trebaju više, kako bi što više pomogli svoje članove, potaknuli nove koje razmišljaju o pokretanju obrta i srodnih djelatnosti, a samim tim doprinijeli jačanju privrede u ovom dijelu BiH.

Vjeruju da projekata neće nedostajati i da će se o njima pričati i pisati u narednoj godini.

Piše: Nermina Zulić


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Za sadržaj priče iskljucivo je odgovoran autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Americkih Država.