„Snaga lokalnog- Zajedno za lokalni razvoj“ je USAID-ov projekt koji implementiraju Centar za građansku suradnju iz Livna kao nositelj projekta i partnerska organizacija Udruženje građanki “Grahovo” iz Bosanskog Grahova u periodu od 2020. do 2025. godine.

Cilj projekta je potaknuti i podržati lokalno vođeni razvoj udruživanjem i jačanjem lokalnih aktera u deset općina/gradova:  Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres, Tomislavgrad, Posušje, Široki Brijeg, Grude i Ljubuški, koristeći lokalne snage i resurse.

Kroz brojne aktivnosti uključujemo i okupljamo sve lokalne aktere koji na razne načine mogu doprinijeti razvoju svojih zajednica, a to su općinske/gradske uprave, mjesne zajednice, lokalne udruge tj. organizacije civilnog društva ili nevladine organizacije, lokalna privatna i javna poduzeća te dijasporu gdje je to moguće.

Zajedničkim rješavanjem potreba građana/ki potaknut ćemo bolju suradnju i komunikaciju u identificiranju zajedničkih problema i ponuditi rješenja kroz bolje planiranje rada, uspostavom Mreža za lokalni razvoj na području svake navedene općine/grada.

Od iznimne je važnosti unaprjeđenje lokalnih kapaciteta, znanja i vještine zainteresiranih članova/ica zajednice, nizom obuka u skladu sa njihovim potrebama kako bi bili produktivni zagovornici interesa zajednice i nositelji društvenih promjena.

Članice Mreža za lokalni razvoj svake godine imaju priliku koristiti stečeno znanje i kapacitete na rješavanju konkretnih potreba i problema zajednice, apliciranjem i ostvarivanjem podrške projektima i akcijama kroz dodjelu podgrantova. Mali projekti u zajednicama imaju fokus na mobiliziranje svih lokalnih aktera sa ciljem poboljšanja uvjeta življenja za sve građane i građanke.

Kroz Snagu lokalnog također potičemo poduzetništvo pojedinaca i društveno/socijalno poduzetništvo lokalnih udruga kao podršku samo-održivosti i zapošljavanju te uz zajedničke aktivnosti i napore iniciramo formiranje fondova za poduzetništvo na razini županije/kantona i/ili općine/grada.

Poticanjem i promocijom društvenog angažmana u zajednicama na području ŽZH/K8 i HBŽ/K10 doprinosimo zajedničkom radu na lokalnom razvoju.

https://cgslivno.org/